Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentada la primera fase del procés d’Agenda 21 supramunicipal a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Penedès

La Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i 18 municipis de l’Alt Penedès van signar a finals de l’any 2010 un conveni de col.laboració per desenvolupar l’Agenda 21 supramunicipal de l’Alt Penedès. Aquest projecte innovador i pioner per ser d’àmbit comarcal suposa l’assoliment d’un conjunt de compromisos ambientals, socials, econòmics i urbanístics per a la millora de la sostenibilitat ambiental de la nostra comarca.

 

A la finalització del procés de l’Agenda 21 d'aquests 18 municipis (els 9 restants ja han fet la seva pròpia Agenda 21), l’Alt Penedès serà la primera comarca de Catalunya a disposar d'una eina de planificació, anàlisi i gestió ambiental, a nivell municipal i comarcal, de tots els vectors ambientals: residus, aigües, mobilitat, contaminació atmosfèrica, sistemes naturals, paisatge, etc. L'Agenda 21 definirà també una xarxa d’indicadors de sostenibilitat que permetrà avaluar i seguir l’evolució del comportament ambiental de la comarca de l'Alt Penedès.

El dijous 27 d’octubre es va celebrar a la seu del Consell Comarcal la presentació de la primera fase del procés d’Agenda 21: la Memoria Descriptiva inicial.

L’acte va ser presidit pel vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Jesús Salius, i presentat per la diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Mercè Rius. Jesús Salius va felicitar els 18 ajuntaments que havien iniciat el procés d'elaboració de l'Agenda 21 i els va encoratjar a treballar sempre amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels municipis i de la comarca en el seu conjunt. Per la seva part, Mercè Rius  va fer èmfasi en els treballs del vector energies, que faciliten que els municipis estudiats es puguin adherir al Pacte d’Alcaldes (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible). Rius també va explicar les línees d’acció i de suport tècnic que ofereix actualment la Diputació per a l’adopció de mesures d'estalvi energètic.

Els resultats de la Memòria Descriptiva inicial de l’Agenda 21 van ser exposats pels diferents tècnics especialistes participants en el procés, que van explicar algunes particularitats de la nostra comarca, com per exemple: que 14 dels 18 municipis participants ja tenen implantada la recollida selectiva de la fracció orgànica, que la dispersió de la població continua essent un problema pel que fa a la dotació de serveis públics com el sanejament o el transport col·lectiu, que només 4 dels 18 municipis incorporen criteris ambientals en els seu planejament, i que el paisatge penedesenc, juntament amb l’oferta vitivinícola, són factors amb un fort potencial enoturístic.

Els tècnics també van presentar el calendari dels treballs de la següent fase del projecte, la Diagnosi Ambiental, que és a punt de finalitzar, i dels treballs de la fase final, el Pla d’Acció, que estarà disponible a finals d'aquest any. El Pla d’Acció inclourà accions que es podran desenvolupar a nivell local, supramunicipal i comarcal, i que podran ser impulsades des del Consell Comarcal.

Tota la informació sobre l'Agenda 21 de l'Alt Penedès es pot consultar al web del Consell Comarcal (http://www.ccapenedes.cat/serveis/agenda21).

Vilafranca del Penedès, 7 de novembre de 2011

 

Destaquem