Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DECLARA “BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL” EL JACIMENT DEL TURÓ DE LA FONT DE LA CANYA

Amb la declaració de “Bé cultural d’interès local”, s’obre la porta a la protecció i la dinamització d’aquest indret d’Avinyonet del Penedès per part de les administracions i les entitats del territori.

 

El dijous 20 de juny, es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després d’aprovar l’acta de la sessió anterior, es van aprovar tres propostes de l’Àrea de Plans Transversals per prorrogar durant el curs 2013-2014 els contractes administratius per a la gestió de 3 serveis públics dependents del Servei Comarcal d’Ensenyament: el servei educatiu i social dels menjadors escolars públics (que corresponen a les escoles de Pontons, Dolors Piera de Vilafranca i La Fassina de Sant Joan de Mediona), el servei de monitoratge del transport escolar i el servei de transport escolar a centres docents de l’Alt Penedès (40 rutes de transport escolar durant el curs anterior).

Tot seguit, es va aprovar per unanimitat de tots els grups comarcals la declaració com a bé cultural d’interès local del jaciment arqueològic del Turó de la Font de la Canya, tal com havia sol•licitat l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès. El jaciment està ubicat al cim del turó que li dóna nom, al nord del nucli urbà i molt a prop de la N-340.

El vicepresident del Consell Comarcal i conseller de Cultura, Raimon Gusi, va exposar les característiques més importants d’aquest jaciment: correspon a la primera edat del ferro (sobretot al període ibèric dels s. IV-III aC) i s’hi han trobat estructures muràries que mostren l’existència d’una trama urbana. Va ser descobert de forma fortuïta l’any 1997 i des d’aleshores la Generalitat, l’Ajuntament d’Avinyonet i el propietari dels terrenys han promogut conjuntament diferents intervencions arqueològiques. Els estudis arqueobotànics fets en aquest jaciment, on s’han trobat pinyols de raïm carbonitzats i mineralitzats, fan que se’l consideri el bressol de la vitivinicultura del Penedès i de Catalunya, per la qual cosa té un valor especial per al territori. El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va explicar que, gràcies a la protecció legal que li atorga la declaració de BCIL, el jaciment serà objecte d’una especial protecció i es promouran diferents intervencions destinades a condicionar-lo i a donar-lo a conèixer com a element d’interès turístic i enoturístic.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control, la secretària va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit va començar el debat de la moció presentada pel grup comarcal del PSC per demanar la continuïtat del finançament de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència (Llei de la Dependència). La moció rebutja les retallades anunciades al “Programa Nacional de Reformas 2013” del Govern espanyol, especialment les que afecten les persones dependents; demana que es mantinguin o s’incrementin els recursos destinats a aquestes persones, exigeix al Govern de la Generalitat que executi les bestretes compromeses en el contracte programa per a les persones dependents i que impulsi accions compensatòries per garantir l’atenció a aquestes persones, demana a la Generalitat que elabori un complet desenvolupament del Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència i reclama a l’Estat i la Generalitat que compleixin amb els terminis de pagament acordats amb els entitats i els governs locals que atenen les persones amb dependència. Tots els grups comarcals van votar a favor d’aquesta moció, excepte el PP.

El Ple va acabar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 25 de juny de 2013

 

Destaquem