Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DEMANA SANCIONS PER ALS IMMOBLES DESOCUPATS PROPIETAT D’ENTITATS FINANCERES

El Consell Comarcal va aprovar també donar suport als ajuntaments en les seves reclamacions contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i en defensa de l’autonomia local.

 

El dijous 13 de març es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, va començar el debat sobre la moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per a la sanció dels immobles permanentment desocupats propietat d’entitats finances i altres grans empreses. La moció té com a objectiu garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència habitacional. Preveu, entre d’altres, elaborar un Pla Comarcal d’Habitatge que reguli les mesures per evitar la desocupació permanent i injustificada, aprovar programes d’inspecció, instruir procediments administratius per aclarir si s’està produint una situació de desocupació i imposar fins a 3 multes coercitives. La portaveu de la Plataforma, Lina Poyatos, va explicar que faran una campanya en col•laboració amb els ajuntaments per tal que aquest puguin pressionar els bancs perquè ofertin els pisos buits mitjançant lloguers socials; “Europa ens ha donat la raó i no podem permetre que hi hagi cases sense gent i gent sense casa”. Els portaveus de tots els grups comarcals (CiU, PSC, ERC, PP, CUP i ICV) van recolzar la moció en considerar que és de sentit comú i és el que la societat demana i van felicitar la PAH per la seva tasca i pel suport que donen a tantes persones.

Tot seguit va començar la discussió de la proposta única de l’Àrea d’Atenció a les persones: les addendes de subrogació entre l’empresa de capital públic SUMAR i el Consell Comarcal per a la prestació dels Servei d’Atenció Domiciliària per a les persones amb Dependència, i entre SUMAR, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Torrelavit, per a la prestació del servei de tallers terapèutics per a gent gran en aquest municipi. La proposta es va aprovar per unanimitat.

Dins l’Àrea d’Economia i Hisenda, es va donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2013. El president de l’Àrea, Ferran Planas, va explicar que el pressupost es tancava amb un romanent de Tresoreria per a despeses generals de 20.400 € i uns drets pendents de cobrament de 2.748.000 €. Tot i les tensions de Tresoreria derivades d’aquest deute, Planas va afirmar que el Consell Comarcal complex els 6 principals indicadors de sostenibilitat i solvència: romanent de Tresoreria positiu, endeutament 0, estalvi net, pagament a 60-70 dies, estabilitat pressupostària i regla de la despesa inferior a l’1,5%. El conseller també va explicar que durant l’exercici 2013 ha minorat la despesa general i la despesa financera.

Un cop finalitzades les propostes de les àrees i dins la fase de control, la secretària va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit va començar el debat de la resta de mocions. La primera consistia en donar suport a la candidatura perquè la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll sigui declarada patrimoni mundial de la Unesco. El vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Raimon Gusi, va explicar que la portalada té un vincle especial amb Vilafranca pel fet que va ser restaurada a iniciativa del bisbe de Vic, el vilafranquí Josep Morgades. La moció va rebre el suport de tots els grups comarcals.

La segona moció consistia en donar suport a la presentació del conflicte de defensa de l’autonomia local, presentat pels ajuntaments i les diputacions, contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (Ley 27/2013). El rebuig d’aquesta llei es basa en el fet que comporta una invasió de competències de la Generalitat, respon a un model centralitzador i comporta la reducció dràstica de la capacitat de decisió dels ajuntaments i de prestació de serveis públics municipals. Els portaveus dels grups que van donar suport a aquesta moció (tots excepte el PP) van argumentar que “allunya el territori dels centres de decisió” (Maria Rosell, CiU); “que apliquin aquesta recepta als ajuntaments més endeutats, tots del PP!” (Francisco Romero, PSC); “s’aprofita la crisi com a excusa per carregar-se 35 anys d’ajuntaments democràtics” (Pol Pagès, ERC); “recentralitzar i privatitzar són els objectius ocults d’aquesta llei” (Àngela Rus, CUP) i “estem patint una agressió franquista o neofranquista insostenible en tots els àmbits” (Josep Anfruns, ICV).

L’última moció que es va debatre va ser la presentada pels grups de CiU i ERC en suport de la campanya “Un país normal” de Catalunya a través de les urnes mitjançant el referèndum del 9 de novembre. La moció es va aprovar amb els vots a favor dels grups que la presentaven més el vot de la CUP. Es va abstenir el conseller del grup comarcal d’ICV; hi van votar en contra els consellers del PP i no van votar els del PSC.

El Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va finalitzar amb el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 18 de març de 2014
 

Destaquem