Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC DE LA FONT DE LA CANYA AMPLIA L’OFERTA ENOTURÍSTICA DEL PENEDÈS

El dimecres 26 de març, es va signar al VINSEUM un conveni de col•laboració entre el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i el mateix VINSEUM, per a la dinamització de l’entorn del conjunt arqueològic de la Font de la Canya.

 

Aquest jaciment està ubicat a la finca la Gramanosa, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès. Correspon a la primera edat del ferro i va ser descobert de forma fortuïta l’any 1997. Des d’aleshores, la Generalitat, l’Ajuntament, el propietari de la finca i les empreses patrocinadores han promogut diferents intervencions arqueològiques. El juny de 2013, el Ple del Consell Comarcal, a proposta de l’Ajuntament, va declarar el jaciment “Bé Cultural d’Interès Local” (BCIL) per facilitar-ne la protecció i la dinamització com a equipament turístic.

Josep Soler, president de la Fundació Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, va mostrar la seva satisfacció per poder col•laborar en aquest tema i per poder donar a conèixer aquestes troballes i aquest indret tan interessant des del punt de vista de la història del vi: “que això no quedi només al cap dels savis que ho estan estudiant, sinó que arribi a la gent, que ho puguin conèixer i ho puguin gaudir”. El Vinseum guardarà, conservarà, ajudarà a difondre i tindrà el material dipositat, a punt per a qualsevol treball de recerca i per fer-ne difusió.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va recordar que “gràcies a les troballes de pinyols de raïm a la Font de la Canya, podem afirmar que el bressol del vi a Catalunya està al Penedès i, per aquest mateix motiu, el jaciment té un valor especial per al territori”. Olivella també va dir que “aquest jaciment entronca amb l’eix de la N-340, que volem que es converteixi en un eix d’entrada suau per al turisme. El president del Consell Comarcal va dir que “avui en dia no té sentit invertir recursos només en la recerca històrica; s’ha de convertir en un equipament turístic que contribueixi a garantir el seu finançament futur”.

Oriol de la Cruz, alcalde d’Avinyonet del Penedès, va explicar que ja fa temps que molts objectes trobats al jaciment s’han anat dipositant al Vinseum i que recentment s’ha fet un primer dipòsit de 532 llavors de raïm mineralitzades o carbonitzades. També va explicar que “qualsevol grup de persones interessat a visitar el jaciment (mínim 10 persones) pot contactar amb l’Ajuntament”. Les visites són guiades i inclouen la participació en un taller, “Arqueovitis”, que ajuda a entendre com els estudiosos han sabut que es tracta de les llavors més antigues de Catalunya. L’alcalde va posar èmfasi en el lema que vol promocionar l’Ajuntament per dinamitzar turísticament el poble i el jaciment: “Avinyonet del Penedès, origen de la vinya a Catalunya”.

Daniel López, codirector de l’excavació, va explicar que, en col•laboració amb la DO Penedès, s’estan fent anàlisis genètiques a les restes vegetals trobades dins les sitges del jaciment, per poder caracteritzar les varietats vegetals i fer rèpliques de cultius, “experimentar en el futur amb tècniques i mètodes propis de l’agricultura i la viticultura dels ibers i obtenir així vins amb un valor afegit”. Daniel López també va anunciar que estaven a l’espera de poder localitzar properament “el primer celler de la DO Penedès”, ja que havien identificat restes de sarments i peduncles de vinya que fan pensar que el jaciment es trobava envoltat de vinyes.

Vilafranca del Penedès, 27 de març de 2014

 

Destaquem