Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL PERSONAL DE SERVEIS SOCIALS DEL CONSELL COMARCAL DE L'ALT PENEDÈS HA REBUT FORMACIÓ ESPECIALITZADA PER DETECTAR ELS ABUSOS SEXUALS A MENORS

El divendres 24 de febrer, es va fer l’última de les 4 sessions de formació per al personal de l’Àrea Bàsica d’Atenció Primària i d’Atenció Especialitzada de l’Alt Penedès sobre els abusos sexuals infantils. L’objectiu de la formació era conèixer alguns indicadors que poden ajudar a detectar els casos i explicar com cal actuar per donar la millor atenció possible a les víctimes.

 

La formació va ser impartida per la psicòloga Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet, i per la mateixa Vicki Bernadet en l’última sessió. Hi van participar més de 20 professionals del Consell Comarcal i va tenir una durada de 20 hores. La valoració dels professionals va ser molt satisfactòria, tot i reconèixer que a nivell emocional havia estat colpidor.

Donat que els abusos sexuals a menors es donen majoritàriament (90%) dins l’entorn familiar i en tot tipus de famílies (també en famílies estructurades, amb elevats recursos econòmics, amb nivell cultural alt, etc.) i donat que la majoria dels usuaris dels Serveis Socials d’Atenció Primària són adults que demanen ajuda per problemàtiques que res no tenen a veure amb aquest tema (dependència, falta de recursos econòmics, violència domèstica, etc.), la major part dels casos no arriben mai a poder ser detectats inicialment pel personal d’aquests serveis. Amb tot, els Serveis Socials del Consell Comarcal reben ocasionalment avisos de mestres que detecten indicis d’abús en alumnes, i de metges que observen indicis d’abús en pacients infantils i que posen en marxa el circuit d’avís per tal que l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Consell Comarcal confirmi o desmenteixi la veracitat de les seves sospites. Quan els abusos es confirmen, habitualment acaben amb la retirada de la custòdia dels infants i amb una denúncia contra els abusadors. Els menors reben assistència mèdica i psicològica a la Unitat Funcional d’Abusos a Menors (UFAM) de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Detectar precoçment els abusos i prevenir-los són els objectius principals d’aquestes sessions de formació. Conèixer i difondre els indicadors d’abús entre els professionals i donar espais als menors perquè puguin verbalitzar la seva situació són factors clau per poder fer aquestes tasques amb èxit. Per això, el Consell Comarcal difondrà un DVD que ha elaborat la Fundació Vicki Bernadet entre els escoles de l’Alt Penedès, els esplais infantils, els casals municials, etc. Es tracta de parlar del tema per trencar el tabú que impedeix a les víctimes demanar ajuda per evitar l’abús o per fer front a les seqüeles psicològiques que els ha deixat l’abús viscut durant la infància.

La freqüència de l’abús sexual infantil és difícil d’establir; estudis europeus la situen al voltant del 20 % de la població. Per tant, és una vivència que afecta un gran nombre de nens i nenes i que pot tenir seqüeles psicològiques molt importants al llarg de la seva vida. Per aquest motiu, el Departament de Benestar i Família posa a disposició de tota la ciutadania el Telèfon d’Atenció a la Infància (900 300 777), un servei gratuït que funciona 24 hores al dia, 365 dies l’any, que atén les trucades relacionades amb els maltractaments i els abusos a infants i adolescents.

Vilafranca del Penedès, 1 de març de 2012

 

Destaquem