Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arxiu Comarcal ha digitalitzat la premsa històrica de Sant Sadurní i l’ha posat a l’abast de tothom a través d’internet

Gairebé la totalitat dels exemplars de cinc revistes històriques de Sant Sadurní (La comarca del Noya, La Llumanera, L’Àpat, Lavernó i Joventut Cristiana) han estat digitalitzats per l’Arxiu Comarcal i ara estan disponibles per internet (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat), a qualsevol horari i des de qualsevol lloc del món.

(http://xacpremsa.cultura.gencat.cat

Els originals d’aquestes revistes es conserven a l’Arxiu Municipal de Sant Sadurní, que els va cedir temporalment a l’Arxiu Comarcal durant el 2010 per fer les feines de digitalització. L’alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat, va destacar en roda de premsa la col·laboració entre els dos arxius i l’avantatge que suposa poder disposar d’aquesta documentació utilitzant la comoditat d’internet. Per la seva banda, el director de l’Arxiu Comarcal, Josep Maria Masachs, va corroborar el salt qualitatiu que suposa tenir la premsa històrica digitalitzada. “El paper de premsa és dolent i la seva conservació és difícil, mentre que l’accés a aquestes revistes per mitjà d’internet no està subjecte a horaris i pot ser consultada per tothom des de qualsevol indret del planeta. A banda de la premsa històrica sadurninenca, l’Arxiu Comarcal ha digitalitzat altres revistes de l’Alt Penedès, i això va permetre a Masachs assegurar que hi ha al voltant de 50.000 pàgines digitalitzades. També va destacar que s’ha fet una feina de molta qualitat per permetre als investigadors i als curiosos fer una cerca per paraules. A través de la pàgina web de la Generalitat es pot accedir a tots els documents i imprimir-los o guardar-los.
Per la seva part, l’arxivera de Sant Sadurní, Núria Sebastián, va fer unes consultes de demostració davant dels periodistes que van assistir a l’acte per visualitzar de manera palpable la millora que ha comportat la digitalització de cinc revistes històriques: La comarca del Noya (1888-1895), La Llumanera (1888), L’Àpat (1907-1916), Lavernó (1925-1927) i Joventut Cristiana (1925-1979).

Digitalització del Fons Fotogràfic

Arran dels Plans Extraordinaris d’Ocupació Local (PEOL 2010), també es va dur a terme el projecte de la primera fase de digitalització de la documentació del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Sant Sadurní. L’encarregada de realitzar el tractament arxivístic i la digitalització va ser Rosa Maria Jimènez. En total es van digitalitzar 2.259 fotografies, una feina que garanteix la preservació dels documents originals perquè en redueix la manipulació directa, a la vegada que millora les condicions de consulta i difusió. També permet disposar d’una còpia de seguretat d’aquesta documentació.
Segons va explicar Josep Maria Masachs, gràcies a una col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Arxiu Comarcal ha aconseguit que alguns dels petits municipis de la comarca també es poguessin beneficiar d’aquests Plans d’Ocupació Local, a la vegada que ha permès formar 15 persones i capacitar-les per fer tasques de digitalització de fotografies i altres documents. El conseller comarcal de Desenvolupament i Ocupació, Lluís Ràfols, va explicar que s’han digitalitzat llibres d’actes i documentació diversa dels ajuntaments de Pontons, Puigdàlber, Santa Fe i Torrelavit. Ràfols, a més d’agrair la tasca de l’Arxiu Comarcal i l’interès dels ajuntaments, va dir que esperen poder donar continuïtat a aquestes feines de digitalització. A l’acte també hi va assistir l’arxivera del Consell Comarcal, Cristina Galofré.

Departament de Comunicació
Sant Sadurní d’Anoia, 9 de febrer de 2011
 

Destaquem