Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PROJECTE PER PROMOURE LA INCLUSIÓ SOCIAL I LABORAL DE LES PERSONES PERCEPTORES DE PIRMI

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha signat un conveni amb la Fundació APIP-ACAM per posar en marxa un projecte que té com a objectiu promoure la inclusió social i facilitar el retorn al món laboral de les persones que perceben la renda mínima d’inserció.

 

La Fundació APIP-ACAM (Associació per a la Promoció i la Inserció Professional i Associació Cívica d’Ajuda Mútua) treballa des de fa més de 30 anys en el camp social i comunitari atenent persones en situació d’exclusió o vulnerabilitat. La seva directora general, Montserrat Font, i la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i consellera de Benestar Social, Maria Rosell, van presentar, el dilluns 27 de maig, el projecte pilot que duran a terme conjuntament ambdues institucions amb les persones perceptores de PIRMI de la comarca.

Es tracta de construir un itinerari social i laboral personalitzat, per a les persones que actualment reben la renda mínima d’inserció, que les ajudi a superar la situació d’exclusió social i laboral. Amb aquest objectiu i en col•laboració amb diverses entitats i ajuntaments de la comarca, s’estan dissenyant activitats de voluntariat que facilitin aprofundir els vincles amb la comunitat i l’entorn. Alhora, va dir Montserrat Font, els participants en el programa “milloraran la seva salut i la seva autoestima si tenen alguna cosa estimulant que els faci sortir de casa cada dia”.

Maria Rosell va explicar que el Consell Comarcal va començar a treballar en aquest projecte fa dos anys, però que no l’ha pogut posar en marxa fins que no ha trobat el finançament de la Diputació. Actualment hi participen 15 persones perceptores de PIRMI dels municipis de Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona. Ja han començat les entrevistes a Sant Cugat Sesgarrigues i hi ha la voluntat de fer extensiu el projecte a tot el territori de l’Alt Penedès (un total de 250 persones perceptores de PIRMI).

Les activitats de voluntariat que actualment es poden dur a terme estan relacionades amb l’atenció a les persones amb discapacitat, projectes comunitaris i col•laboració amb les associacions de defensa forestal, però a partir de les noves entrevistes i en funció de les habilitats dels candidats, es buscaran més activitats adaptades a les circumstàncies i als perfils personals. En aquestes activitats de voluntariat hi col•laboren les entitats i els ajuntaments de l’Alt Penedès i no es duen a terme tasques que correspondrien a un lloc de treball.

Les persones perceptores de PIRMI que acceptin voluntàriament de participar en aquest projecte i compleixin amb els objectius marcats, podran rebre després formació capacitadora al Consell Comarcal per facilitar el seu retorn al món laboral. També s’organitzaran parelles lingüístiques i classes de català per a les persones nouvingudes, que tenen la dificultat afegida de la barrera idiomàtica.

Maria Rosell va afirmar que “un no se’n pot sortir si s’està a casa. Ha de conèixer els veïns, el territori, els recursos... i aquest projecte els pot facilitar un procés de motivació i de retorn”.

Vilafranca del Penedès, 28 de maig de 2013
 

Destaquem