Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

TROBADA DE LES MESES TERRITORIALS DEL LIFE CLINOMICS

El dijous 15 de març es va fer a les Caves Vilarnau (Sant Sadurní d’Anoia) la primera trobada conjunta de les meses territorials del Montseny, l’Alt Penedès i les Terres de l’Ebre del projecte europeu LIFE Clinomics

 

La finalitat d’aquest projecte és posar en marxa processos d'inversió pública i privada i que es modernitzin les economies dels territoris per tal d'adaptar-les al canvi climàtic, augmentar-ne la competitivitat, millorar la seva posició en el mercat de les empreses i crear noves ocupacions.

El projecte LIFE Clinomics està subvencionat amb fons europeus i ha estat promogut per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb 7 administracions i entitats de Catalunya.
Els treballs es concentren en 3 territoris: les Terres de l’Ebre (reserva de la Biosfera), l’Alt Penedès i el Parc Natural del Montseny (reserva de la Biosfera), i en activitats econòmiques concretes (turisme, pesca, agricultura i boscos). Un segon objectiu és reproduir més endavant les conclusions del Life Clinomics en altres zones de la Unió Europea.

 

 

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va afirmar “els que treballem en el sector (el medi natural) veiem els efectes del canvi climàtic cada dia. Si no el coneixem, no l’estimem, i si no l’estimem, no el protegim”.

Valentí Junyent, diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, parafrasejant Stephen Hawking, va dir “si no ens espavilem, si no ho fem extensiu a molta gent, no hi serem a temps”. Junyent va posar les Caves Vilarnau, amfitriones de la trobada, com a model de gestió privada econòmicament i mediambientalment sostenible.

La trobada de dijous culminava un any de treball per separat de cadascuna de les meses territorials. Durant aquest any s’ha dut a terme un treball participatiu (12 reunions i 215 participants) amb l’objectiu d’identificar les vulnerabilitats i les necessitats de cada territori i de les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. En la trobada es tractava de posar en comú resultats i idees sorgides ens els tres territoris i debatre quina havia de ser l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic.

 

 

El següent pas és consolidar l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic en harmonia amb l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’”Esdevenir menys vulnerables als impactes del canvi climàtic que, d’acord amb el coneixement actual, s’han produït i es produiran sobre els diversos sistemes naturals i sectors socioeconòmics en el decurs d’aquest segle”.

A partir d’ara, s’inicien novament treballs participatius i en paral·lel a cada territori, per redactar el pla d’acció per a l’adaptació dels territoris participants i sectors econòmics implicats en el projecte.

 

 

El projecte LIFE Clinomics preveu una inversió de 46.000 € euros al Penedès per a la posada en marxa de tres accions prioritàries, que hauran de servir de model d’adaptació i que hauran de ser replicables en altres territoris o sectors econòmics.

Vilafranca del Penedès, 16 de març de 2018

 

 

Destaquem