Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acord marc de col·laboració del projecte “Biomassa social al Penedès”

Avui dijous, dia 21 de març de 2013, s’ha signat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès el conveni de col•laboració amb els principals agents econòmics i institucionals de la comarca per donar suport al projecte de la cooperativa vilafranquina Nou Verd, SL, de generar biomassa a l’Alt Penedès.

 

Han signat el conveni el president de Nou Verd, Jaume Domènech; el president de l’Associació Entrem-hi, Joan Ramon Padró; la directora de l’Àrea d’Inclusió de la Fundació CatalunyaCaixa, Marta Torras; el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, Josep Maria Albet i Noya; el president de l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt i Baix Penedès (ADEG), Xavier Cardona; el president de l’Institut del Cava, Joan Amat, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Josep Maria Martí.

El projecte “Biomassa Social del Penedès” promou l’aprofitament de la biomassa que prové de les sarments de la poda de les vinyes, amb tres objectius: generar biomassa, crear llocs de treball i reduir les emissions de CO2. La biomassa és una energia neta amb la qual s’obté un estalvi de més del 70% amb relació a altres combustibles; no té dependència exterior i, a més, ajuda a dinamitzar la base de l’economia rural del Penedès.

El projecte crearà llocs de treball per a persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió, i obrirà un nou ventall d’oportunitats de negoci al territori dins el sector mediambiental. A banda de donar una alternativa útil a la tradicional crema de la poda dels ceps, la biomassa permetrà la reducció de les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera gràcies a la substitució de les energies fòssils per una energia renovable. El projecte ambiciona també convertir el Penedès en un referent estatal i europeu en la gestió sostenible de la producció agrícola.

El projecte “Biomassa” el lidera la cooperativa vilafranquina sense ànim de lucre Nou Verd, SCCL, que té com a principal objectiu la inserció laboral de persones amb trastorns mentals severs. L’àmbit d’actuació del projecte és l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia; una zona amb més de 27.000 hectàrees de vinya i amb un potencial de 55.000 tones anuals de sarments procedents de la poda (l’equivalent energètic a 25 milions de litres de gasoil).

Juntament amb Nou Verd, són promotors del projecte “Biomassa social al Penedès” l’Associació Entrem-hi i la Fundació CatalunyaCaixa, a través del seu programa “Agrosocial”. La resta d’entitats signants assumeixen el compromís de col•laborar-hi activament, en tant que representatives del territori. Així, l’Ajuntament buscarà oportunitats d’implementar la biomassa com a combustible en les calderes d’edificis i instal•lacions públiques de Vilafranca; el Consell Comarcal en promourà la implantació al conjunt de municipis de l’Alt Penedès; la DO Penedès promourà l’aprofitament de sarments dels ceps per a biomassa; l’Institut del Cava promourà aquesta pràctica entre els elaboradors de cava en les seves vinyes i instal•lacions, i l’ADEG farà d’enllaç amb les empreses de l’Alt Penedès i el Garraf com a potencials clients de biomassa. Els signants del conveni també es comprometen a estudiar les oportunitats que permeti oferir el consum de biomassa a la ciutadania del territori.

Vilafranca del Penedès, 21 de març de 2013

 

Destaquem