ATENDRE EL PATIMENT SOCIAL, LA MILLOR MANERA DE FER PREVENCIÓ EN SALUT MENTAL
Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, i Valentina Martínez, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació, van remarcar la importància de treballar per la reinserció social i laboral de les persones amb trastorns mentals i de la necessitat de coordinar recursos per optimitzar la prestació dels diferents serveis.
La Dra. Esther Lobo va fer una conferència titulada “La Salut Mental en temps de crisi: com afecta als joves?” en la qual va explicar la relació entre les crisis personals i socials i l’aparició de trastorns mentals. Algunes dades eren força significatives: per exemple, el cost de la Salut Mental és entre el 3-4% del PIB dels països euroepus; el 31% de les consultes mèdiques d’Atenció Primària estan relacionades amb problemes de Salut Mental; el suïcidi és la 4a causa de mort prematura; a Europa, 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, etc. Entre les conclusions de la conferència, la que encapçala aquest escrit, i també l’elevada efectivitat de les intervencions orientades a canviar actituds entre la població juvenil per prevenir els trastorns mentals.
En acabar aquesta conferència, diferents professionals d’entitas, institucions i empreses que treballen amb persones amb trastorns mentals van explicar quins serveis els poden oferir: atenció sanitària al Centre de Salut Mental, acompanyament a les famílies i inserció social a l’associació El Turó, inserció laboral a l’associació Entrem-hi i a l’Oficina Tècnica Laboral del Consell Comarcal, o treball a la cooperativa Nou Verd i al Centre Especial de Treball de la Fundació Mas Albornà.
La documentació de la conferència i les presentacions es poden consultar al web del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (www.ccapenedes.cat).
Vilafranca del Penedès, 11 d’octubre de 2012