Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BICICLETADA PELS AERÒDROMS DE LA GUERRA CIVIL A L’ALT PENEDÈS

L’Institut d’Estudis Penedesencs, el Vinseum i el Servei de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i les caves Loxarel, organitzen una bicicletada per conèixer els aeròdroms de la Guerra Civil a l’Alt Penedès.

 

La concentració d’aeròdroms republicans al Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia comportà que aquest territori fos conegut com “el Vesper de la Gloriosa”, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes. I “La Gloriosa” és el nom que rebia l’aviació republicana. La presència dels aeròdroms republicans i el pas de la carretera N-340 van fer que la presència de la guerra fos constant al Penedès, malgrat que el front era a molts quilòmetres de distància.
Amb el nom d’“Un vesper entre vinyes”, el diumenge 28 d’octubre es farà una bicicletada en què hi participaran historiadors de l’Institut d’Estudis Penedesencs i tècnics de Vinseum que aniran comentant els diferents espais a visitar (edificis, refugis, pistes, etc.), els fets que hi van succeir i l’estat de les vinyes en aquella època.

La bicicletada començarà a les 9 del matí al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), de Santa Margarida i els Monjos (Parc de la Memòria, s/n), i finalitzarà a les 12 del migdia al mateix punt amb una visita al Centre.

El recorregut (20 Km) té una dificultat baixa i transcorrerà de forma circular pels municipis de Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca, Pacs, Vilobí, Pacs, Vilafranca i els Monjos. Es farà una parada a les caves Loxarel, de Vilobí del Penedès, on es troba un dels refugis del camp de Pacs, per esmorzar.
La participació a la bicicletada és gratuïta, però, per tal de garantir la bona marxa de l’activitat, cal inscriure’s fins al divendres 26 d’octubre a la seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs (C/ dels Ferrers, 54, baixos, de Vilafranca - Tel. 93 892 19 79 - 669 882 959, secretaria@iepenedesencs.org).
Tots els participants rebran un mapa-guia dels Itineraris de la Guerra Civil al Penedès editat pel Memorial Democràtic i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat.
Vilafranca del Penedès, 22 d'octubre de 2012

 

Destaquem