Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BICICLETADA PELS AERÒDROMS DE LA GUERRA CIVIL A L’ALT PENEDÈS

L’Institut d’Estudis Penedesencs, el Vinseum i el Servei de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la col•laboració de les caves Nadal, organitzen una bicicletada per conèixer els aeròdroms de la Guerra Civil a l’Alt Penedès.
BICICLETADA PELS AERÒDROMS DE LA GUERRA CIVIL A L’ALT PENEDÈS
Refugi Masia Can Maiol (Vilobí del Penedès)

 

La concentració d’aeròdroms republicans al Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia comportà que aquest territori fos conegut com “el Vesper de la Gloriosa”, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes. I “La Gloriosa” és el nom que rebia l’aviació republicana. La presència dels aeròdroms republicans i el pas de la carretera N-340 van fer que la presència de la guerra fos constant al Penedès, malgrat que el front era a molts quilòmetres de distància.
Amb el nom d’“Un vesper entre vinyes II”, el diumenge 19 de maig es farà una bicicletada en què hi participaran historiadors de l’Institut d’Estudis Penedesencs i tècnics de Vinseum que aniran comentant els diferents espais a visitar (edificis, refugis, pistes, etc.), els fets que hi van succeir i l’estat de les vinyes en aquella època.
La bicicletada començarà a les 9 del matí al Vinseum, de Vilafranca, i finalitzarà al voltant de la 1 del migdia al mateix punt. El recorregut (30 Km) té una dificultat baixa i transcorrerà de forma circular pels municipis de Vilafranca, Pacs, Vilobí, Font-rubí, Puigdàlber, Torrelavit, les Cabanyes i Vilafranca. Es farà una parada a les caves Nadal, del Pla del Penedès per esmorzar.
La participació a la bicicletada és gratuïta, però, per tal de garantir la bona marxa de l’activitat, cal inscriure’s fins al divendres 17 de maig a la seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs (C/ dels Ferrers, 54, baixos, de Vilafranca - Tel. 93 892 19 79 - 669 882 959, secretaria@iepenedesencs.org).
Tots els participants rebran un mapa-guia dels Itineraris de la Guerra Civil al Penedès editat pel Memorial Democràtic i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat.

Vilafranca del Penedès, 17 d'abril de 2013
 

Destaquem