Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CICLE FORMATIU SOBRE USOS I ACTIVITATS EN EL MEDI NATURAL I PREVENCIÓ DELS INCENDIS FORESTALS AL PENEDÈS

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf, organitzen un cicle formatiu sobre la gestió de les activitats que poden incidir en el medi natural i sobre prevenció dels incendis forestals.

 

El curs està dirigit a les persones que tenen responsabilitats sobre el medi natural o que gestionen activitats que hi puguin incidir, especialment el personal i els responsables polítics dels ens locals i els membres de les agrupacions de defensa forestal de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. La formació la impartiran membres del cos d’Agents Rurals de Catalunya; aquest cos és el responsable de la protecció, la vigilància, el control, la prevenció integral i la col•laboració en la gestió del medi ambient.

El cicle formatiu consta de 3 cursos: “Curs bàsic sobre usos i activitats en el medi natural”, “Curs bàsic de prevenció d’incendis forestals” i “Curs avançat de prevenció d’incendis forestals”. Tots els cursos són gratuïts i s’impartiran a la Biblioteca municipal de Santa Margarida i els Monjos (C/ Cadí, 1).

                    

El primer curs “Usos i activitats en el medi natural” farà el dissabte 25 de febrer, a partir de les 9 del matí i fins a 2/4 de 2 del migdia. El temari d’aquest primer curs inclou aspectes com: els treballs silvícoles, la planificació urbanística, l’arranjament i la construcció d’infraestructures, les activitats lúdiques, la tramitació d’autoritzacions, les espècies protegides, els espais naturals, etc. Com que es preveu que hi haurà més persones inscrites que places, està previst repetir aquest mateix curs el dimecres 29 de febrer, en el mateix horari.

El segon curs “Curs bàsic de prevenció d’incendis forestals” consta de dues sessions: la primera es farà el dissabte 24 de març, a partir de les 9 del matí i fins a 2/4 de 2 del migdia. I la segona, el dissabte 31 de març en el mateix horari. Es tracta d’un curs teòrico-pràctic que inclou temes com: coneixement bàsic del foc, la vigilància, la intervenció immediata, l’extinció, les mesures de seguretat, com evitar els atrapaments, la cartografia, els primers auxilis, etc.

Finalment, el “Curs avançat de prevenció d’incendis forestals” consta d’una única sessió que es farà el dissabte 21 d’abril, també en el mateix horari: de 9 del matí a 2/4 de 2 del migdia. Aquest curs està adreçat als coordinadors i caps d’intervenció de les agrupacions de defensa forestal i als coordinadors i caps de brigada de les entitats locals. Es tractaran temes com: la valoració del risc d’incendi, la priorització dels treballs, la coordinació dels efectius i amb els Bombers, els retens, la investigació de les causes d’un incendi forestal, etc.

Les persones que estiguin interessades a assistir a qualsevol dels cursos s’han d’inscriure com a màxim 5 dies abans de la data d’inici de cada curs i ho poden fer posant-se en contacte amb l’oficina del Cos d’Agents Rurals de l’Àrea Bàsica de l’Alt Penedès (Tel. 93 819 98 73 – Fax 93 819 98 74 – A/e: caraltpenedes.dmah@gencat.cat). Als participants se’ls lliurarà un document acreditatiu de la seva assistència i del seu aprofitament emès pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.

Vilafranca del Penedès, 15 de febrer de 2012

 

Destaquem