Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès
Per començar la sessió, dos membres del Grup de Recerca Olesa Rural van presentar la I Marxa de les Bonesvalls, que es farà el diumenge 21 d’octubre. Aquesta activitat està pensada per a les persones i famílies que volen fer una caminada tranquil•la i no molt llarga (14 Km) i també per a les que gaudeixen fent llargues caminades (28 Km) o que volen fer el recorregut corrent. La informació es pot consultar al blog http://marxabonesvalls.blogspot.com.
Tot seguit, el conseller comarcal de Societat de la Informació, Pol Pagès, va explicar en quin punt es troba la implantació de la fibra òptica a l’Alt Penedès. Pagès va explicar que, a finals de juny de 2012, la Generalitat readjudicar la portada de la fibra òptica entre Vilanova i Igualada; ara, l’empresa responsable de cablejar la C-15 i l’AP-7 al seu pas per l’Alt Penedès és Telefònica. Xarxa Oberta de Catalunya (l’empresa adjudicatària anterior) tenia previst cablejar la C-15 durant l’any 2012; “la feina política serà fer pressió perquè Telefònica desplegui el cable de fibra òptica el més ràpid possible, però, lògicament, la fi de la legislatura a la Generalitat no ajuda”.
El Consell Comarcal proposarà als ajuntaments signar un conveni conjunt per poder negociar amb més força davant l’empresa adjudicatòria (Telefònica) i les empreses gestores.
A més, el Consell Comarcal farà arribar als ajuntaments un manual de bones pràctiques d’obra pública per afavorir i abaratir la instal•lació de la fibra òptica al terme municipal.
Pol Pagès va afirmar que “la fibra òptica ens permetrà donar valor afegit a la nostra economia a través de la millora de la connexió actual; això ens farà jugar en primera divisió i ser realment competitius a Catalunya i al món”.
En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes van rebre una comparativa del cost de les llars d’infants municipals i de com es distribueix la despesa total (aportació de l’Ajuntament, de les famílies i de la Generalitat). Els costos són significativament diferents, perquè les casuístiques dels municipis també ho són, i no són números tancats, perquè la Generalitat encara no ha confirmat quina serà la seva aportació per al curs 2012-2013. Hi ha factors externs que fan oscil•lar el cost d’aquest servei: nombre d’infants matriculats, ràtios d’alumnes per classe, disgregació dels nuclis del terme municipal, etc. Les llars d’infants municipals són un tema que preocupa els alcaldes i sobre el qual plana la incertesa de com es veuran afectades quan l’Estat aprovi la nova Llei de Bases de Règim Local (que preveu que els serveis municipals no obligatoris no podran ser deficitaris).
Després d’aquest punt, el president del Consell d’Alcaldes, David Masdéu, va informar sobre l’increment d’un 70% del cànon de l’aigua per part de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat. Si els municipis afectats traslladen aquesta pujada a la factura dels usuaris, aquesta es veurà incrementada. Davant la propera privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, alguns alcaldes van anunciar que reclamaran la titularitat de les canonades que van pagar i construir a través de la Mancomunitat.
En el següent punt de l’ordre del dia, l’alcalde de Pontons, Lluís Caldentey, va exposar la problemàtica legal que des de fa anys envolta l’establiment dels parcs eòlics a Catalunya i, especialment, al seu municipi.
Tot seguit, l’alcalde del Pla del Penedès i president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Santi Soler, va elevar als alcaldes una proposta de participació al Consorci de Promoció Turística com a membres consorciats amb dret a veu i vot a l’assemblea general o com a col•laboradors via subvenció. Soler va explicar que actualment el Consorci inclou, com a membres consorciats, empreses de tots els municipis de l’Alt Penedès i que ofereix assessorament i suport a tots els municipis de la comarca. “S’ha aconseguir establir una oferta turística estructurada i s’ha creat una marca (Enoturisme Penedès), ara el repte és augmentar la comercialització per portar més turistes i visitants a la comarca”.
El següent tema a debat va ser el transport escolar i les línies regulars. El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, va explicar que l’inici del curs escolar s’ha dut a terme amb normalitat a la comarca, però que des del mes de març el Departament d’Ensenyament de la Generalitat no paga al Consell Comarcal el servei de transport escolar: “això ens crea un problema de finançament greu”.
A proposta de diversos alcaldes, es farà una reunió de treball monogràfica per analitzar les actuals rutes de transport escolar i fer propostes de millora que permetin arribar a nous més nuclis de població. També es vol estudiar com donar servei als alumnes de Secundària (que no tenen dret a transport escolar) i com millorar les rutes del transport de les línies regulars d’autobús.
En el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella va exposar les 4 línies d’ajut que la institució presentarà a la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona: la senyalització del sender de la Via Augusta, l’ampliació de les rutes verdes, l’actualització de la senyalització turística i el manteniment de la xarxa bàsica de camins comarcals.
En el torn obert de paraules, es va acordar fer propostes concretes en properes sessions del Consell d’Alcaldes sobre nous serveis municipals que es podrien prestar de forma mancomunada des del Consell Comarcal.
Vilafranca del Penedès, 28 de setembre de 2012