Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

El dijous 26 de setembre, es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.

 

La sessió va començar amb la intervenció del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada, que va assistir al Consell d’Alcaldes a proopsta del president, David Masdeu. Joan Cañada va presentar la proposta de Llei de Governs Locals que s’està tramitant al Parlament de Catalunya. Es tracta d’una llei bàsica que desenvolupa l’Estatut d’Autonomia i que crea estructures d’Estat. La llei ordena el sector públic local (ajuntaments, consells comarcals, diputacions, consorcis i mancomunitats) amb els objectius d’evitar duplicitats, promoure la mancomunació de serveis i estalviar costos. En aquest sentit, els consells comarcals seran els principals organismes mancomunadors de serveis d’àmbit local.

Cañada va explicar que el plenari dels consells comarcals estarà format per tots els alcaldes de la comarca i que les votacions es faran per un sistema de vot ponderat (no podran votar els ajuntaments que no participin en un servei). El plenari nomenarà el gerent a proposta del president i designarà un Consell Executiu format per 7 alcaldes. La nova llei establirà uns barems mínims i màxims per als sous dels alcaldes: “es fa molta demagògia amb aquest tema, un alcalde dedica 24h al dia 365 dies l’any al seu municipi i, si els alcaldes no poden rebre un sou digne, la política quedarà en mans de persones que tinguin la vida resolta”.

Tot seguit, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals va informar els alcaldes que el Pla Únic d’Obres i Serveis del període 2013-2016 s’ha traslladat al període 2014-2017, perquè enguany no s’han aprovat els pressupostos de la Generalitat. Els projectes d’inversió ja presentats es resoldran abans de final d’any i no hi haurà cap obra inclosa dins el PUOSC que no tingui garantida la corresponent partida pressupostària. A més, els pagaments es faran en 3 fases: la primera, en el moment de la concessió; la segona, després de la certificació, i la tercera, al final de l’obra. Les despeses de manteniment de l’any 2013 es podran justificar dins l’any 2014.

Finalment, Joan Cañada va informar els alcaldes sobre el pla de pagaments de la Generalitat als ajuntaments. Va anunciar que uns 200 ajuntaments de Catalunya (els més petits) cobraran el 100 % del deute reconegut, abans de final d’any. Després s’aniran fent pagaments conjunts a la resta d’ajuntaments en funció de la tipologia del deute (ex. llars d’infants, escoles de música, etc.). Fa uns mesos el Govern Central va aprovar el reial decret de mesures urgents contra la morositat i de suport a les entitats locals, que obligava les comunitats autònomes a pagar en primer lloc el deute amb els ajuntaments que tenien deutes amb tercers. Segons Cañada, “aquesta mesura castiga els ajuntaments que han fet esforços per pagar el seu deute (ex. han contractat un crèdit), per això la Generalitat destinarà una part important del fons de liquiditat econòmica –quan el rebi- a pagar el deute amb el món local”.

En el següent punt de l’ordre del dia, el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va presentar la proposta d’adhesió al Protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya. L’objectiu del protocol és realitzar de manera coordinada totes les actuacions que puguin ajudar i millorar la situació de les persones en situació de vulnerabilitat social pendents d’una diligència de llançament d’un procediment de desnonament, execució hipotecària o similar. El protocol identifica què es considera una situació de vulnerabilitat i quins són els problemes susceptibles de ser considerats com a factors de risc social. Olivella va informar que el protocol va rebre el vistiplau de la Taula contra els desnonaments de l’Alt Penedès (formada per representants del Consell Comarcal, els ajuntaments de Vilafranca, Sant Sadurní, Gelida i Sant Cugat Sesgarrigues; la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Col•legi d’Advocats, Caritas i la Sindicatura de Greuges de Vilafranca). El Consell d’Alcaldes va aprovar per unanimitat l’adhesió del Consell Comarcal a aquest protocol.

En el següent punt de l’ordre del dia, l’alcalde d’Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz, va demanar novament el suport del Consell d’Alcaldes per accelerar la construcció del desdoblament de l’accés a la rotonda de la C -15 des del sud (Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès, Olesa de Bonesvalls i Subirats). L’alcalde va explicar que, al problema de les retencions, s’hi afegeix el fet molts conductors opten pels camins rurals asfaltats, per on circula maquinària agrícola i que no estan preparats per a aquestes velocitats. El Consell Comarcal va donar suport a un escrit adreçat al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat recordant els compromisos incomplerts i reclamant “la màxima urgència possible per no haver de lamentar possibles danys”.

El Consell d’Alcaldes va acabar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes. En aquest punt, l’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, va demanar el suport del Consell d’Alcaldes davant les actuacions que pugui dur a terme l’Ajuntament per evitar el tancament de l’empresa Ceràmiques del Foix, que comportaria la pèrdua de 125 llocs de treball directes (i altres, d’indirectes, al municipi). Tots els alcaldes van votar a favor d’estar al costat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos en aquest tema.


Vilafranca del Penedès, 30 de setembre de 2013

 

Destaquem