Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès

El dijous 27 de gener, es va celebrar sessió plenària del Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.

 

El primer punt de l’ordre del dia va consistir en la presentació de Salvador Jorba, delegat del Govern de la Generalitat a les comarques de Barcelona. Jorba va explicar que era la primera comarca que visitava des que havia pres possessió del càrrec 48h abans i que havia vingut al plenari per posar-se a disposició dels alcaldes en tot allò que poguessin necessitar del nou Govern de la Generalitat.

Els alcaldes van aprofitar l’ocasió per explicar-li que, a les habituals dificultats econòmiques dels ens locals i especialment petits municipis, s’hi afegeixen les dificultats econòmiques provocades pels cada cop majors retards en els pagaments per part de la Generalitat. Aquests retards són crítics en temes que afecten els recursos ordinaris: fons supramunicipals, Fons Català de Cooperació, inversions del PUOSC, convenis amb CAT Salut, etc. Els alcaldes es queixaven que havien de donar la cara davant les empreses constructores que els reclamaven els pagaments i els interessos de demora per les obres ja certificades i els serveis prestats, essent la responsabilitat dels impagaments de la Generalitat. El delegat del Govern va prendre nota de tots els temes pendents que li van traslladar els alcaldes i va prometre donar-los resposta personalment al cap d’uns dies. Salvador Jorba va afirmar que els compromisos del Govern anterior són compromisos ferms de la institució, però que, donades les dificultats de la Tresoreria de la Generalitat, el nou Govern està redistribuint els pagaments endarrerits per fer-los efectius segons la seva urgència i prioritat. També va explicar que els majors esforços es dedicaran als ajuntaments petits que depenen en major mesura d’aquestes fons de finançament (poden representar més del 10% del pressupost municipal). L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va demanar al delegat del Govern que es faci efectiu el compromís de construir un segon Ambulatori a Vilafranca, donat que l’únic que hi ha està saturadíssim i que l’Ajuntament ja va cedir els terrenys a la Generalitat l’any 2005.

El següent punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes va ser la presentació per part de la presidenta del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Esther Parellada, d’un nou model de finançament i gestió de l’ens. La presidenta del Consorci va recordar que invertir en política turística és invertir en promoció econòmica del territori i va explicar que actualment la política turística es fa amb una mentalitat de comarca i que tots els municipis estan presents en les publicacions del Consorci. Va proposar a tots els ajuntaments que s’impliquessin en el funcionament del Consorci participant en les reunions que serveixen per establir les línies de treball i les actuacions concretes d’aquest ens comarcal i que fessin una petita aportació econòmica en funció del nombre d’habitants per ajudar a finançar aquestes actuacions. El president del Consell d’Alcaldes, Francesc Olivella, va donar suport a les paraules d’Esther Parellada dient: “que no arribi el moment en que diguem: “Teníem un diamant i se’ns va perdre”. Tots diem què s’ha de fer, però per fer-ho fan falta recursos”.

Tot seguit, els alcaldes van escoltar la presentació de la presidenta de l’Associació Entre Tots, Carme Garrido, que va explicar als alcaldes els objectius de l’associació: treballar per les persones amb disfuncions físiques procurant, en primer lloc, que es compleixin les lleis existents (accessibilitat als edificis, quotes de transport públic adaptat, etc.). Carme Garrido va afirmar que “no volem parlar de barreres arquitectòniques, sinó de drets socials i drets humans... No s’estan complint les lleis”. El nombre de persones amb disfuncions físiques ha augmentat molt per causa dels accidents de tràfic i per l’increment de l’esperança de vida de les persones accidentades i de la població en general. “El 70% de les persones amb disfuncions són persones actives que poden viure sense ser una càrrega per a la societat, sempre i quan es compleixin les lleis i no es vegin abocades a l’aïllament i la depressió perquè no es poden desplaçar per anar a treballar, accedir a un comerç, moure’s per la ciutat...”.

En el torn d’informacions de la Presidència, Francesc Olivella va explicar que ja s’ha contractat l’equip que farà l’estudi sobre l’habitatge de lloguer a l’Alt Penedès, va lliurar als alcaldes el pla de treball i el calendari, i els va demanar la seva autorització per utilitzar diverses bases de dades municipals per fer aquest estudi. També va informar sobre la creació per part dels serveis de Cultura i Joventut del Consell Comarcal de la Borsa de Talleristes del Penedès, que ben aviat estarà a disposició de tots els ajuntaments per a la contractació de talleristes per als casals de Joventut, casals d’avis, casals d’estiu, etc.

Vilafranca del Penedès, 9 de febrer de 2011

 

Si necessiteu més informació:

Persona de contacte: Cristina Sàenz de Santamaria, cap de Comunicació

Tel. 93 890 00 00 ext. 9331 – a/e: premsa@ccapenedes.cat

Responsable del projecte: Llorenç Estivill, gerent

Tel. 93 890 62 01 – a/e: gerent@ccapenedes.cat

 

Destaquem