Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D'ALCALDES DE L'ALT PENEDÈS

El dijous 26 de gener, es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.

 

La sessió va començar amb la presentació per part dels 12 membres del Consell d’Infants de les sessions de treball realitzades durant l’any 2011 sobre dues temàtiques emmarcades en l’Agenda 21 supramunicipal: la mobilitat i els espais públics. El Consell d’Infants de l’Alt Penedès és un òrgan de participació del Consell Comarcal que educa els infants en els principis de la democràcia i la vida col•lectiva i que alhora serveix per incorporar la seva visió en la presa de decisions sobre el seu entorn. Els infants van elevar 12 propostes als alcaldes per tal de millorar la mobilitat i els espais públics dels seus respectius municipis: fer més segura la circulació per als vehicles alternatius al cotxe, netejar els boscos, millorar les instal•lacions esportives, facilitar l’accés als espais públics, etc.

Tot seguit, es va presentar als alcaldes el cicle de narració En Veu Alta, que des de fa anys compta amb la col•laboració del Servei de Cultura del Consell Comarcal i que enguany inicia una nova edició.

Després, es va presentar la Borsa d’Habitatges de Lloguer del Servei de Joventut i Habitatge del Consell Comarcal i es van donar xifres que avalen l’eficàcia d’aquest servei (54 pisos llogats durant l’any 2011 i entre 20 i 30 pisos en oferta de lloguer a tots els municipis de l’Alt Penedès). Els alcaldes es van interessar especialment per les garanties que la Borsa ofereix als propietaris i als llogaters dels pisos inclosos dins la Borsa i per la continuïtat dels diversos ajuts relacionats amb l’Habitatge que es gestionen des del mateix servei.

El següent punt de l’ordre del dia va ser el debat sobre la proposta inicial del Pla d’Acció Comarcal per als propers quatre anys. Donat que es tracta d’un document dens que conté les línies de treball de tots els serveis del Consell Comarcal i que afectarà directament els municipis de la comarca, els alcaldes van demanar que s’endarrerís un mes la tramitació per part del Consell Comarcal per tal de disposar de més temps per analitzar el contingut i fer arribar les seves aportacions.

A continuació, la consellera comarcal d’Atenció Ciutadana, Consum i Transparència Pública, M. Josep Tuyà, va presentar la proposta de Reglament Orgànic del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Tuyà va explicar que s’havia creat una comissió tècnica formada per la secretària del Consell Comarcal, la secretària de l’Ajuntament de Gelida i el secretari de l’Ajuntament de Sant Sadurní per redactar aquest reglament. El primer reglament orgànic del Consell Comarcal es va aprovar l’any 1989 i s’hi van introduir modificacions els anys 2003 i 2004. Tots els grups comarcals d’aquesta legislatura van coincidir que calia actualitzar-lo per adaptar-lo a la legalitat vigent i, amb aquesta finalitat, es va obrir el procés de redacció i participació, que es tancarà amb la realització d’una jornada pública, el dijous 2 de febrer, oberta a ciutadans i a associacions de l’Alt Penedès. Posteriorment el Reglament Orgànic haurà de ser aprovat pel plenari del Consell Comarcal.

En acabar aquest punt, va començar un debat a l’entorn de la posada en funcionament del cofinançament del transport escolar no obligatori. Els alcaldes van demanar que es reconegués el perjudici causat a les famílies afectades i que comencessin immediatament els treballs de la comissió que avaluarà el funcionament del transport escolar no obligatori durant els mesos de gener-juny de cara a organitzar el servei durant el curs 2012-2013.

En el torn obert de paraules, els alcaldes van acordar fer un escrit demanant conjuntament al Govern de la Generalitat que faci efectiu el pagament dels fons de Cooperació Local, els ajuts per a les llars d’infants i les subvencions atorgades, perquè molts ajuntaments es troben amb problemes importants de tresoreria que els impedeixen pagar puntualment als seus proveïdors de serveis perquè encara no han rebut els ingressos compromesos.

Vilafranca del Penedès, 1 de febrer de 2012

 

Destaquem