Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D'ALCALDES DE L'ALT PENEDÈS

El dijous 28 de febrer, es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.

 

La sessió va començar amb la presentació del nou delegat del Govern de la Generalitat a les comarques de Barcelona, Fernando Brea. El delegat va explicar que en el termini de 3-4 mesos vol reconvertir el Consell d’Administració Territorial en un òrgan que coordini les diferents conselleries de la Generalitat al territori; és a dir, que serveixi per agilitar els projectes municipals que duen a terme els ajuntaments i en els quals intervenen diferents departaments de la Generalitat.

També va explicar que vol crear un canal de participació perquè els petits municipis puguin fer arribar les seves necessitats i propostes de cara a les futures negociacions parlamentàries dels textos definitius de les noves lleis de Règim Local que preparen el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat.

Els alcaldes van traslladar algunes peticions al delegat del Govern, majoritàriament en l’àmbit econòmic: la necessitat de reconèixer els deutes pendents que la Generalitat té amb els ajuntaments per tal que els ajuntaments puguin demanar crèdit, la no exigència d’executar noves obres subvencionades pel PUOSC mentre la Generalitat no faci efectius els pagaments pendents pel mateix concepte, la implantació de mecanismes de compensació per als ajuntaments que han de pagar interessos de demora derivats dels retards en el pagaments per part de la Generalitat, etc.

Després de la presentació del delegat de Govern de la Generalitat, el Consell d’Alcaldes va continuar amb les informacions de la Comissió comarcal per a la millora del servei de transport públic a l’Alt Penedès. Santi Soler, representant del Consell d’Alcaldes en aquesta comissió, va explicar que s’havia acordat fusionar la comissió comarcal amb la de Vilafranca, ja que els objectius són els mateixos, i incorporar-hi les associacions comarcals d’usuaris del transport públic. També va explicar que s’havien traslladat a la Direcció General de Ports i Transports de la Generalitat les mancances, en horaris i freqüències de pas, dels trens de Rodalies i la necessitat de millorar el manteniment de les estacions de Renfe i de l’estació d’autobusos de Vilafranca. Una altra petició que s’ha traslladat a la Generalitat i que està pendent de resposta és la de convertir les 3 línies d’autobusos urbans de Vilafranca en autobusos interurbans amb un recorregut orbital.

El Consell d’Alcaldes va demanar al seu representant que la Comissió traslladi a la Generalitat la necessitat de millorar també el mecanisme per canviar els horaris dels d’autobusos interurbans; en concret, els ajuntaments volen que se simplifiqui la seva participació en la presa de decisions i que calgui el seu vistiplau per canviar els horaris. Ara per ara, és difícil que els ciutadans es programin els seus horaris perquè els canvis sovintegen, es notifiquen deficientment els usuaris i es fan amb poc marge d’antelació.

Tot seguit, el conseller comarcal de Cultura, Raimon Gusi, que assistia a la sessió en representació de l’Ajuntament de Vilafranca, va explicar les novetats organitzatives del programa Nits a la Fresca 2013: a partir d’ara, la línia principal de subvenció del Consell Comarcal per a l’organització d’activitats culturals per part dels ajuntaments.

En el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell d’Alcaldes, David Masdeu, va informar sobre la propera realització d’una reunió d’alcaldes, regidors i tècnics municipals per parlar sobre la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest estiu.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, va informar sobre un nou projecte de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal que combina l’autoocupació, l’emprenedoria i la formació, i va demanar la participació de tots els ajuntaments de la comarca en aquest projecte.

En un altre àmbit, Francesc Olivella va proposar fer una estadística comarcal dels preus de l’aigua que es paguen a cada municipi, per tal que els ajuntaments tinguin una orientació sobre els preus que aplica. La seva proposta va ser acceptada.

Pol Pagès, conseller comarcal de Societat de la Informació, que assistia al Consell d’Alcaldes en representació de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, va anunciar la realització d’una jornada de treball a final del mes de març per detallar el calendari d’implementació de la fibra òptica a l’Alt Penedès.

Finalment, Ramon Riera, alcalde de Torrelavit i diputat de l’Alt Penedès a la Diputació de Barcelona, va informar sobre la realització, el dimarts 12 de març, de la segona i última sessió de les meses de concertació de la Diputació a la seu del Consell Comarcal.

Vilafranca del Penedès, 4 de març de 2013

 

Destaquem