Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès posa en marxa el Pla d'Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil

El Consell Comarcal i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat han signat un conveni per posar en marxa el Pla d'Assistència i Suport als municipis de l'Alt Penedès en matèria de Protecció Civil amb l'objectiu de millorar l'assistència en els casos d'emergència.

 

Aquest projecte del Consell Comarcal intenta donar resposta al malestar dels ajuntaments i dels ciutadans després de les ventades, les inundacions i les nevades que han afectat la comarca de l'Alt Penedès en els darrers anys. En molts casos, els nuclis habitats s'han quedat sense subministraments, sense un interlocutor per part de les companyies subministradores i, de vegades, sense una administració de referència. A més, alguns desperfectes no s'han pogut arreglar per falta de maquinària i de mitjans en general per part dels ajuntaments.

Segons Flèrida Mélgen, vicepresidenta primera del Consell Comarcal i presidenta de l'Àrea de Cooperació Municipal i Planificació Territorial, "la nostra fita és que tota la comarca pugui aprofitar els recursos dels diferents municipis i que, un cop s'hagi atès l'emergència, es puguin gestionar els recursos actuals i se'n puguin obtenir de nous per fer que tot allò que hagi quedat malmès torni al seu estat original o, fins i tot, de vegades millor que com estava abans de l'emergència."

Mélgen va explicar que el conveni s'ha signat després de 3 anys de treball, durant els quals s'ha reforçat i desenvolupat la protecció civil a la comarca en el marc de les actuacions previstes en el Pla d'Assistència i Suport Comarcal. Els ajuntaments, amb la col·laboració del Consell Comarcal, han redactat o posat al dia els seus plans d'actuació municipals en funció dels riscos potencials de cada municipi (nevades, ventades, riscos químics, inundacions, incendis forestals, etc.). Actualment, hi ha 26 plans d'actuació municipals homologats per la Comissió de Protecció Civil del Departament d'Intenrior de la Generalitat i 12 pendents d'homologació.

Paral·lelament, el Consell Comarcal està recopil·lant informació sobre plànols, xarxa de carreteres primàries i secundàries, camins rurals, serveis de restauració, serveis de subministraments, boscos, i material de què disposa cada municipi i que podria deixar als altres municipis en cas d'emergència. També ha dut a terme les converses necessàries amb l'Ajuntament de Vilafranca per tal de compartir una sala de crisi d'àmbit comarcal.

Amb la signatura d'aquest conveni, s'han posat les bases per a la creació d'una infraestructura bàsica de Protecció Civil dins l'organització del Consell Comarcal, que donarà suport als ajuntaments de l'Alt Penedès en la realització de les seves funcions en matèria de Protecció Civil i regularà l'execució i elaboració dels plans d'actuació municipals que cada ajuntament ha de redactar.

 

Destaquem