Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL APOSTA PER MANTENIR EL TRANSPORT ESCOLAR NO OBLIGATORI DURANT EL CURS 2012-2013

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, i el conseller comarcal d’Ensenyament, Jordi Bosch, han anunciat avui en roda de premsa que el Consell Comarcal mantindrà les 21 rutes de transport escolar no obligatori que hi havia a l’inici del curs 2011-2012 sempre que hi hagi un 50% dels alumnes que facin servir cada ruta. Quan no s’arribi al 50% d’alumnes, els ajuntaments que vulguin mantenir la ruta s’hauran de fer càrrec de la diferència, tot i ser un servei que no és de la seva competència.

 

Durant els mesos de gener-juny de 2012, el Consell Comarcal ha instaurat un sistema de cofinançament amb les famílies (l’Alt Penedès ha estat l’última comarca de Catalunya a aplicar-ho). Les aportacions de les famílies (65.000 €) s’han complementat amb una aportació única de la Diputació de Barcelona de 325.000 € (que ha absorbit l’aportació de 60.000 € de la Generalitat pel mateix concepte).

Durant la segona part del curs escolar, s’han acollit al sistema de cofinançament aproximadament el 50% de les famílies. Això ha fet que el Consell Comarcal hagi anul•lat 7 rutes de transport escolar no obligatori perquè la demanda era molt baixa (1, 2 o 3 alumnes). Paral•lelament, el Consell Comarcal ha rebut 148 sol•licituds d’ajut social per part de famílies amb dificultats econòmiques que no poden pagar el transport escolar no obligatori. Aquests expedients s’estan avaluant per part de Serveis Socials i properament es resoldran i es notificaran a les famílies.

Francesc Olivella ha explicat que moltes famílies sol•licitaven el transport escolar no obligatori mentre era gratuït i no l’acabaven fent servir, especialment en l’horari de tarda (per recollir els nens de l’escola). En aquest sentit, ha fet un toc d’atenció i ha desmentit l’alarma creada quan es va anunciar el sistema de cofinançament: “Els ciutadans ens hem d’anar fet a la idea que els serveis públics tenen un cost i que no en podem fer un mal ús. (...) No ha quedat cap alumne sense ser transportat per motius econòmics.”

Tot i que per al curs escolar 2012-2013 la Generalitat i la Diputació han anunciat que no hi haurà cap aportació econòmica en concepte de transport escolar no obligatori, el Consell Comarcal ha fet l’aporta arriscada de seguir prestant el servei sense incrementar les aportacions de les famílies.

Per poder afrontar la despesa sense majors ingressos, el Consell Comarcal ha acordat amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat que hi haurà mobilitat en l’aplicació de les partides, és a dir, els imports que el Consell Comarcal pugui estalviar per la prestació d’altres serveis obligatoris (menjadors escolars, beques de menjador, ajuts individuals de menjador i transport escolar obligatori) es podran destinar a finançar el transport escolar no obligatori. El president del Consell Comarcal ha anunciat “una gestió encara més acurada dels recursos en tots els àmbits per tal de fer front al possible dèficit d’aquest servei”.

Amb l’experiència d’aquests últims mesos de funcionament i amb les estadístiques dels cursos escolars anteriors, el Consell Comarcal fa una aposta arriscada per seguir prestant el servei sense incrementar les aportacions de les famílies (384 €/curs pel primer fill). Així s’ha notificat ja a les escoles per tal que les famílies que vagin a fer les preinscripcions dels seus fills sàpiguen en quines condicions disposaran de transport escolar no obligatori durant el curs 2012-2013.

El conseller comarcal d’Ensenyament, Jordi Bosch, ha informat d’una altra qüestió que ha preocupat el Consell Comarcal, els ajuntaments i les famílies durant els últims mesos: el finançament de l’Escola de Música de l’Alt Penedès.

L’EMAP és una experiència pionera a Catalunya: funciona com un servei mancomunat entre el Consell Comarcal i els petits municipis de la comarca i es finança de la manera següent: 50% alumnes, 25% ajuntaments i 25% Consell Comarcal, Generalitat i Diputació.

Jordi Bosch ha anunciat que durant el curs 2012-2013 els 8 ajuntaments que formen l’EMAP mantindran el conveni amb el Consell Comarcal, però les famílies veuran incrementades les seves quotes en un 15% després de 3 anys de preus congelats.

El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, ha volgut destacar que en ambdós casos (transport escolar no obligatori i Escola de Música) el Consell Comarcal ha apostat per mantenir serveis que són importants, de qualitat, que serveixen per cohesionar el territori i que afavoreixen la igualtat d’oportunitats de les persones independentment del municipi on viuen. I tot això, malgrat el retard en els pagaments per part de la Generalitat en matèria d’Ensenyament i en molts altres temes.

En aquest punt ha aclarit que el Consell Comarcal ha pagat puntualment les beques de menjador a les famílies i que ha hagut de pagar a 90 dies a les empreses de transport escolar perquè “el Consell Comarcal encara no ha cobrat de la Generalitat els mesos de setembre, octubre, novembre, desembre, gener i febrer”.

Olivella ha afegit: “se’ns diu que el Govern del Consell Comarcal és un desgavell, però la gestió econòmica és impecable i el dia a dia del funcionament dels serveis demostra que les coses es fan ben fetes”.

Vilafranca del Penedès, 3 d’abril de 2012

 

Destaquem