Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DEMANA EL MANTENIMENT DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ PÚBLICS DE CATALUNYA

El Ple va aprovar, per unanimitat de tots els grups presents a la sala, una moció de suport als corresponsals de Catalunya Ràdio i en defensa del servei públic dels mitjans de comunicació de catalans.

 

El dijous 18 d’abril, es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després d’aprovar l’acta de la sessió anterior, es va aprovar la modificació de 4 ordenances reguladores de preus públics relacionats amb temes d’Ensenyament i Joventut: l’ordenança 5, que regula el preu públic per a la prestació del servei de transport escolar per als alumnes d’ensenyaments postobligatoris (batxillerat, cicles formatius, programes de qualificació professional inicial, etc.); l’ordenança 11, que regula el preu del servei de transport escolar col•lectiu no obligatori; l’ordenança 6, que regula el preu públic per a la prestació de serveis de l’Escola de Música de l’Alt Penedès, i l’ordenança 5, que regula el preu per a la prestació d’activitats i serveis de Joventut.

En tots els casos es van incrementar els preus d’acord amb l’Índex de Preus de Consum interanual (3,3%) però es van introduir algunes bonificacions i millores. Per exemple, a partir d’ara tots els alumnes d’ensenyaments postobligatoris pagaran el mateix preu per fer ús del transport escolar, independentment de la distància entre el seu domicili i el centre educatiu; les famílies que tinguin 3 dels seus membres matriculats a l’Escola de Música tindran un descompte del 50% en el preu de la matrícula per al 3r membre, i els joves en situació d’atur que no rebin cap prestació d’atur tindran un descompte del 20% quan participin en activitats de pagament organitzades pel Servei Comarcal de Joventut.

Dins les propostes de l’Àrea de Plans Transversals, es va ratificar un acord de la Junta de Govern en què s’amplia el contracte amb l’empresa que presta serveis de suport als ajuntaments en matèria de Joventut, per poder atendre una ampliació del servei sol•licitada per l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control, es va donar compte dels canvis en l’estructura organitzativa del Consell Comarcal aprovats després de la presa de possessió com a consellera de Fina Bruna (CiU), que assumeix la conselleria d’Habitatge. També es va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit, va començar el debat de les mocions. La primera, presentada pel grup comarcal de la CUP, es va retirar i es debatrà en Junta de Portaveus per intentar buscar el consens dels diferents grups sobre el tema de la moció: la promoció de la participació a les institucions comarcals.

La segona moció va ser presentada pels grups comarcals d’ERC i CiU, sota el títol “per un país lliure de retallades”, i fa referència a les retallades que l’Estat imposa a Catalunya com a conseqüència de la política fiscal actual. La moció demana a la Unió Europea, a través de l’Estat espanyol, que aturi les polítiques d’austeritat; que es revisi a l’alça l’objectiu de dèficit de la Generalitat per a l’any 2013; reclamar a l’Estat que pagui el deute que té amb Catalunya i restituir als treballadors públics la paga extra de 2013. Els portaveus de CiU i d’ERC, Maria Rosell i Pol Pagès, van explicar que les retallades derivades de la política fiscal de l’Estat espanyol “són un xantatge al poble de Catalunya, un ofec financer d’un país”. La resta de grups presents a la sala, PSC, CUP i ICV, no hi van donar suport perquè, malgrat estar d’acord amb molts punts de la moció, van considerar que responia a un discurs polític que no compartien.

La tercera i última moció va ser la presentada inicialment pels grups d’ERC i CiU i la van acabar encapçalant també els grups del PSC, la CUP i ICV. La moció defensava el paper cohesionador dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, la pluralitat informativa que comporten els mitjans públics enfront dels mitjans privats, la promoció de l’ús social del català a través dels mitjans de comunicació públics i la importància de mantenir els corresponsals territorials que informen sobre allò que passa més enllà dels grans nuclis de població. En concret, la moció demana que el Govern de la Generalitat garanteixi el pressupost suficient per mantenir els mitjans de comunicació públics i que Catalunya Ràdio reconsideri la seva decisió de prescindir de la xarxa de corresponsals.

El Ple va acabar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes per part dels consellers.

Vilafranca del Penedès, 19 d’abril de 2013

 

Destaquem