El Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament d’Ajdir consoliden el seu projecte de cooperació
El conseller comarcal de Cooperació, Raimon Gusi; el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens, i el cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Octavi de la Varga, van presentar aquest projecte en roda de premsa.
Raimon Gusi va explicar el contingut de les dues fases del projecte: durant la primera fase (2010-2011), el Consell Comarcal va donar suport tècnic per desenvolupar el Servei d’Atenció Ciutadana i Comunicació (l’equivalent d’una Oficina d’Atenció Ciutadana), va fer l’acompanyament perquè l’equip tècnic d’Ajdir accedís als coneixements bàsics imprescindibles i va donar suport en l’avaluació dels resultats. Per la seva part, l’Ajuntament d’Ajdir va condicionar l’espai, el seu personal va rebre la formació, va elaborar tots els continguts del servei i el va posar en marxa. Actualment, el Servei d’Atenció Ciutadana i Comunicació informa els veïns del municipi d’Ajdir sobre algunes de les competències de les administracions marroquines i sobre els tràmits administratius (especialment en els àmbits d'Urbanisme i Medi ambient, Registre Civil i Moviments migratoris).
Durant la segona fase del projecte (2012-2013), es consolidarà el funcionament del servei i s’iniciarà el pla de comunicació, en el qual es treballarà de forma transversal la perspectiva de gènere. Durant aquesta segona fase, es vol aconseguir que el Servei d’Atenció Ciutadana i Comunicació d’Ajdir sigui un referent per a altres administracions marroquines (de fet, ja hi ha municipis que han mostrat el seu interès a replicar el projecte) i es farà una avaluació final per contribuir a encarar el futur amb èxit.
El conseller comarcal de Cooperació, Raimon Gusi, va explicar el perquè d’aquest projecte: és viable econòmicament per al Consell Comarcal (amb el suport de la Generalitat i la Diputació), s’ajusta al que pot oferir el Consell Comarcal (formació i experiència en l’atenció directa a la ciutadania) i treballa amb un territori amb el qual la comarca de l’Alt Penedès té vincles molt estrets (el 70% de la població nouvinguda marroquina a l'Alt Penedès prové d'aquesta província i ja hi ha altres projectes de Cooperació d’ONG i ajuntaments de la comarca a la província d’Al•Hoceima). Gusi va acabar la seva exposició amb una cita del bisbe Pere Casaldàliga: “No hi ha una part del món desenvolupada i una part subdesenvolupada; hi ha un sol món mal desenvolupat”.
El cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació, Octavi de la Varga va afirmar que la Diputació dóna suport a aquest projecte de Cooperació perquè “coincideix plenament amb el nostre plantejament de com ha de ser la Cooperació”. La Diputació té com a territoris privilegiats per als projectes de Cooperació el Magreb i Llatinoamèrica, perquè són l’origen dels fluxes migratoris més importants de Catalunya; a més, la Diputació promou que la cooperació des del món local es faci a partir de l’especificitat del món local. De la Varga va destacar que aquest nou Servei “obrirà espais de participació ciutadana, reforçarà el govern local i millorarà la qualitat de vida de la ciutadania”.
Finalment, el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens, va qualificar el projecte del Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’“excepcional i molt remarcable” per diferents motius. En primer lloc, pel fet que parteix de la col•laboració i la coordinació institucionals a tots nivells (i, per tant, multiplica l’impacte de l’actuació), perquè es basa en l’intercanvi d’experiències més que no pas en l’aportació de recursos econòmics, perquè treballa en una de les zones prioritàries de la cooperació catalana i perquè reforça la cultura democràtica (tant en el país on es duu a terme com en el nostre país, gràcies al retorn que podem tenir de l’experiència de la posada en marxa d’aquest servei).
Vilafranca del Penedès, 26 de juliol de 2012