Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès impulsa “El Penedès, tasta’l” per dinamitzar el sector agroalimentari i de la restauració

Promocionar els productes agroalimentaris del territori a través de les cartes dels restaurants i reforçar l’oferta turística del Penedès. Aquest són els principals objectius del projecte impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Dilluns dia 18 de març, es va presentar públicament al castell de Sant Martí Sarroca el projecte “El Penedès, tasta’l” i es van presentar també els 12 plats creats pels restaurants del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès per donar a conèixer els productes de la terra.

La vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Lluïsa Llop, va explicar els objectius fonamentals del projecte: donar a conèixer els productes propis del Penedès arreu de Catalunya, donar a conèixer els avantatges dels productes de Quilòmetre Zero, impulsar la col•laboració entre els sectors agroalimentaris de l’artesania i de la restauració, incentivar el públic penedesenc a consumir productes del territori d’origen i impulsar econòmicament tots els sectors implicats.

A més de la ciutadania del Penedès, el projecte vol arribar especialment al públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que per la seva proximitat és el client potencial més important. Així ho va explicar el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, que va afirmar també que “el projecte ha nascut a la comarca de l’Alt Penedès, però amb la clara voluntat d’arribar a tot el territori de la Vegueria Penedès”. Francesc Olivella va emmarcar aquesta iniciativa en el conjunt d’actuacions que es duen a terme des del Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès per incrementar els recursos i el potencial turístic i enoturístic del territori: la senyalització turística, les rutes verdes, el projecte del camí de la Via Augusta, etc.

A la presentació hi van assistir també el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, Domènech Vila; el director general de Comerç, Josep Recasens, i el diputat de Turisme de la Diputació, Ramon Riera. Tots tres van coincidir que el turisme i la producció agroalimentària són sectors clau de l’economia catalana i dos sectors decisius per afrontar la crisi econòmica.

Els dos grans agents implicats en el projecte “El Penedès,tasta’l” són el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès i l’Associació de productors artesans agroalimentaris de l’Alt Penedès. Ambdues associacions han signat un conveni de col•laboració, conjuntament amb el Consell Comarcal, pel qual els restauradors es comprometen a incorporar a les seves cartes els plats consensuats i a utilitzar per a la seva elaboració productes dels membres de l’Associació; els productors, al seu torn, es comprometen a oferir condicions avantatjoses als restauradors i, finalment, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès es compromet a dinamitzar el projecte i a vetllar pel compliment dels acords.

Els 12 plats ideats pels restauradors del Gremi (4 primers plats, 4 segons i 4 postres) estan elaborats a partir de productes de la terra produïts i comercialitzats pels artesans de l’Associació: canelons d’ànec i de gall del Penedès, coca d’escalivada amb botifarra negra, xató amb gall del Penedès, ànec mut rostit al cava i raïm xarel•lo, bunyols de préssec del Penedès, mousse de catànies, etc. Aquests plats van ser també el tema del calendari 2013 publicat pel Consell Comarcal i repartit amb motiu de la Fira del Gall i la Fira de Santa Llúcia. Les receptes per elaborar els plats, la informació sobre els restaurants que els serveixen i la informació sobre les empreses integrades dins l’Associació de productors artesans es poden trobar a l’espai web www.elpenedestastal.cat. Els establiments i els productors adherits al projecte tindran un distintiu que els identificarà perquè el públic els pugui reconèixer.

La presentació del projecte “El Penedès, tasta’l” va ser apadrinada per Xavier Mestres, president de la fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica. Mestres va defensar “les cuines locals i comarcals com una part molt important de la identitat del nostre poble” i va anunciar que el Parlament de Catalunya prepara una llei per declarar-les “bé cultural d’interès nacional” (posteriorment es demanarà a la Unesco el reconeixement de la cuina catalana com un “bé cultural de la Humanitat”).

L’acte va finalitzar amb una exposició de productes de l’Associació de productors artesans agroalimentaris de l’Alt Penedès i una degustació (pensada especialment per als mitjans de comunicació) dels 12 plats elaborats pels restaurants del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès. La degustació es va acompanyar d’una mostra de vins oferts per la DO Penedès i va tenir lloc en una de les sales del castell de Sant Martí Sarroca, cedit per a l’ocasió per l’Ajuntament d’aquest municipi.

Vilafranca del Penedès, 20 de març de 2013

 

Destaquem