El Consell Comarcal de l'Alt Penedès presenta el recull "Bones pràctiques en viticultura"
Els autors d'aquest llibret són Joan Tarrida, tècnic de l'empresa Covides; Agustí Villarroya i Lluís Serra, tècnics de la Unitat d'Assessorament Vitícola del Departament d'Agricultura, i els més de trenta viticultors i viticultores que van participar en els "Esmorzars a la vinya", organitzats l'any 2007 i 2008 pel Servei de Desenvolupament i Ocupació amb el suport de l'Àrea de Comerç Urbà de la Diputació de Barcelona.
El projecte "Esmorzars a la vinya" tenia com a objectiu millorar la qualitat i la producció del raïm negre per augmentar la competitivitat del sector vitivinícola. El llibret que s'ha editat ara és un resum de la formació que es va impartir a les vinyes i de les experiències que van intercanviar els viticultors participants.
Entre tots els assistents, tècnics i viticultors, han dissenyat aquest llibre per donar a conèixer les bones pràctiques a altres viticultors del Penedès.
Cada fitxa tracta una etapa productiva diferent de la vinya: 1) el clima i el sol, 2) la preparació del terreny, 3) la plantació de la vinya, 4) la poda de formació, la poda de producció, 5) el conreu del sòl, 6) la fertilització, 7) l'esporga en verd i 8) la gestió de la vegetació, 9) els tractaments fitosanitaris i 10) la maduració i la verema.
Lluís Ràfols, conseller comarcal de Desenvolupament i Ocupació, va explicar que amb els "Esmorzars a la vinya" i les altres sessions de formació per als viticultors que ha programat el Consell Comarcal es vol fer un treball de sensibilització sobre la necessitat de produir un raïm de qualitat, s'ofereixen eines i coneixements per millorar les tècniques de cultiu de la vinya, especialment del raïm negre, i es facilita la creació de xarxes de relació entre els viticultors del Penedès. En paraules del conseller, "Es tracta de fer una viticultura mediambientalment i econòmicament sostenible, perquè al Penedès la viticultura té uns costos comparativament elevats."
Les fitxes de "Bones pràctiques en viticultura" es poden demanar al Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal de l'Alt Penedès (Tel. 93 890 00 00 ext. 9130).