Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal farà una proposta als ajuntaments per mantenir el transport no obligatori

El dimarts 4 d’octubre, el conseller comarcal d’Ensenyament, Jordi Bosch, i el Coordinador de Serveis del Consell Comarcal, Xavier Escribà, van fer una roda de premsa per valorar l’inici del curs escolar 2011-2012 a la comarca.

 

El Consell Comarcal té signat un conveni marc amb el Departament d’Educació de la Generalitat de delegació de competències en matèria d’Ensenyament. En virtut d’aquest conveni, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès gestiona el transport escolar, alguns menjadors escolars i els ajuts de menjador dels alumnes de Primària i Secundària. Enguany, la quantitat dedicada a aquests dos conceptes és de 3.160.530 euros.

Pel que fa al transport escolar col•lectiu, el Consell Comarcal gestiona 48 rutes d’autocar que permeten transportar als centres d’ensenyament prop de 2.000 alumnes d’Infantil, Primària i Secundària. Com en cursos anteriors, les places lliures de les rutes de transport obligatori de Secundària s’han posat a disposició dels alumnes de Batxillerat i s’ha pogut atendre 109 de les 118 sol•licituds.

A més de les rutes de transport col•lectiu a Primària i Secundària, el Consell Comarcal atorga 288 ajuts individuals de desplaçament a alumnes que no tenen cap ruta propera als seus domicilis.

El conseller d’Ensenyament, Jordi Bosch, va explicar que. durant el mes de setembre el Departament d’Educació de la Generalitat va comunicar formalment al Consell Comarcal que no destinarà recursos a finançar el transport escolar no obligatori del curs 2011-2012. Això vol dir que els 710 alumnes de Primària que van a l’escola dins el seu municipi de residència no tindran dret a transport escolar gratuït. El conseller va informar que el Consell Comarcal es farà càrrec del cost del transport escolar no obligatori fins a les vacances de Nadal (el màxim que pot assumir).

Mentrestant, es duran a terme converses amb els ajuntaments per analitzar fórmules alternatives per reorganitzar i finançar aquest transport, amb una fórmula de pagament conjunta entre Consell Comarcal, ajuntaments i famílies. “Si no arribem a un acord, s’hauran de deixar de fer aquestes rutes”, va afirmar el Coordinador de Serveis, Xavier Escribà.

La repercussió d’aquesta mesura serà molt desigual: afectarà sobretot els municipis amb nuclis dispersos i sense transport regular. Per aquest motiu, el Servei d’Ensenyament del Consell Comarcal demanarà al Departament d’Ensenyament de la Generalitat que revisi la normativa del transport escolar per donar resposta a aquestes especificitats del món rural.

 

 

Pel que fa als menjador escolars, el Departament d’Educació de la Generalitat estableix un preu màxim de 6,20 euros per menú per als alumnes que disposen de menjador obligatori gratuït (1.248 alumnes a l’Alt Penedès). Per als alumnes que no tenen dret al menjador gratuït però pertanyen a famílies necessitades, el Consell Comarcal atorga ajuts individuals de menjador (1.030 ajuts concedits en la primera convocatòria).

El conseller d’Educació, Jordi Bosch, va informar que en la primera convocatòria d’ajuts individuals de menjadors les sol•licituds s’han incrementat un 11% com a conseqüència de les dificultats econòmiques de les famílies. Per fer front a aquest increment, s’han reduït els percentatges dels imports concedits (que poden ser, com a màxim, del 75% del cost total del preu dels menús).

El Coordinador de Serveis, Xavier Escribà, va explicar que, abans de l’inici del curs escolar, la previsió d’ingressos per a la gestió del transport i els menjadors escolars era molt més alta. Això ens ha oblicat a repartir-los de forma diferent, a revisar barems i a reajustar rutes.

 

Al llarg de tot el curs escolar, des del Servei d’Educació del Consell Comarcal es fa un seguiment continuat de la qualitat dels menús escolars, de les incidències del transport escolar i de les noves matriculacions d’alumnes amb dret a transport o menjador. Per fer aquest seguiment i per trobar solucions als problemes que inevitablement van sorgint, s’organitzen reunions periòdiques amb els directors dels centres escolars i amb els membres de les AMPA.

Vilafranca del Penedès, 5 d’octubre de 2011

 

Destaquem