El Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès busquen solucions per al transport escolar no obligatori
Es considera transport escolar no obligatori aquell que té com a usuaris els alumnes que cursen estudis d'ensenyament obligatori en un centre públic ordinari del seu municipi proposat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat i que, malgrat residir a una distància considerable del centre escolar, no han de desplaçar-se fora del municipi (730 alumnes a la comarca), i també els alumnes que no tenen oferta educativa del seu nivell al seu municipi i s’escolaritzen en un centre o municipi diferent del proposat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat i utilitzen rutes obligatòries de transport escolar (182 alumnes a la comarca). La normativa que regula aquest transport és la Llei Orgànica d’Educació (article 82) i el Decret 161/1996 (disposició addicional 1a).
El Consell Comarcal gestiona el transport i els menjadors escolars a la comarca de l’Alt Penedès per delegació de la Generalitat. Des de l’any 2008, la partida transferida per a la gestió del transport escolar no obligatori s’ha anat reduint progressivament a totes les comarques, fins al punt que l’Alt Penedès i el Barcelonès eren les úniques comarques de la província de Barcelona que encara podien ofertar gratuïtament aquest servei.
Donat que durant el curs 2011-2012 el Consell Comarcal només rebrà un 11% (60.000 €) del cost total del transport escolar no obligatori (650.000 €) i donat que només disposa de recursos per fer front a la despesa fins a 31 de desembre de 2011, si després de les vacances de Nadal no s’ha trobat una fórmula alternativa de finançament, el Consell Comarcal deixaria de prestar aquest servei.
Des del Consell s’ha proposat el copagament de les 18 rutes de transport escolar no obligatori amb les famílies dels 912 alumnes transportats durant el curs 2011-2012 i amb els 12 ajuntaments amb rutes de transport escolar no obligatori: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Mediona, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Santa Margarida i els Monjos., Sant Martí Sarroca, Subirats i Torrelles de Foix.
Amb aquesta finalitat, el Ple del Consell Comarcal de 13 d’octubre va aprovar una ordenança fiscal reguladora dels preus públics per a la prestació del servei de transport escolar no obligatori. L’ordenança es va aprovar a mitjan octubre perquè, altrament, la durada del procediment de tramitació impediria que estigués vigent a partir de l’1 de gener de 2012.
Per evitar que hi hagi alumnes que no puguin anar a classe per manca de recursos econòmics de les famílies, el Consell Comarcal crearà una línia de beques gestionades des del Servei d’Acció Social.
Amb tot això, els alcaldes estan molt molestos perquè els cal donar la cara davant els ciutadans per un problema que ells no han creat i perquè els seus ajuntaments hauran d’afrontar indefinidament una despesa anual extraordinària per un concepte que no és de la seva competència, en un moment en què les arques municipals tenen moltes dificultats. Davant aquesta situació, alguns alcaldes plantejaven retornar la competència de la gestió del servei de transport escolar a la Generalitat, però això no faria sinó aguditzar el problema i la majoria d’alcaldes opten per buscar alternatives que garanteixi que cap nen de l’Alt Penedès no quedi sense escolaritzar per manca de recursos econòmics de la seva família.
Totes les parts implicades coincideixen que la Llei Orgànica que regula el transport escolar és anacrònica, perquè no té sentit que el transport escolar dins d’un mateix municipi no sigui considerat obligatori independentment de la distància entre el domicili de l’alumne i l’escola (a la comarca de l’Alt Penedès hi ha nuclis de població que estan a quilòmetres de l’escola més propera). El Consell Comarcal ha demanat per escrit la modificació d’aquesta Llei; també ho ha fet en dues ocasions el Govern de la Generalitat, però, en ser una llei estatal, correspon al Congrés dels Diputats canviar-la.
El Consell d’Alcaldes, reunit en sessió plenària el 27 d’octubre, va acordar per unanimitat demanar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat una moratòria fins al mes de juny de 2011, per finalitzar el curs escolar amb les mateixes condicions amb què va començar i per poder estudiar amb més detall possibles alternatives de finançament.
Mentrestant, continuen les gestions per trobar solucions a diferents nivells: el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, i el president del Consell d’Alcaldes, David Masdeu, es van reunir la setmana passada amb el vicepresident de la Diputació, Ferran Civil. El vicepresident els va confirmar que hi havia converses amb la Generalitat sobre el finançament del transport escolar no obligatori, i el divendres 28 d’octubre es va confirmar que efectivament la Diputació crearà una partida dins el seu pressupost de 2012 per cofinançar el transport escolar no obligatori durant el curs que ve, però encara es desconeixen l’import i els criteris de repartiment.
Durant els propers dies, el president del Consell Comarcal s’entrevistarà també amb el Director General de Transport i Mobilitat per estudiar la reorganització del transport regular de viatgers per adaptar-lo als horaris del transport escolar en alguns municipis. De tota manera, aquesta adaptació és difícil perquè la normativa del transport escolar és més restrictiva que la del transport regular (per aquest motiu, el transport escolar és també més car).
Vilafranca del Penedès, 3 de novembre de 2011