Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal presenta l'estudi del sector oleícola de l'Alt Penedès

El Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb el suport de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona i en el marc del programa Productes de la Terra 2010, va presentar el divendres 4 de març l’"Estudi del sector oleícola de l’Alt Penedès".

 

Lluís Ràfols, conseller comarcal de Desenvolupament i Ocupació va presentar l’acte tot explicant que "l’estudi pretén evidenciar la viabilitat econòmica del sector i s’ha portat a terme amb la col·laboració de sindicats agraris i productors". El sector primari de l’Alt Penedès s’ha basat en el cultiu de la vinya, complementat amb altres cultius paral·lels que, en moltes ocasions, han servit a les famílies per autoabastir-se dels productes bàsics per a la seva alimentació. Un bon exemple d’aquests cultius paral·lels destinats a l'autoconsum és l'olivera.

L’estudi l’ha portat a terme l’empresa Lavola-Serveis per a la Sostenibilitat. El director de projectes, Josep Casassas, va explicar als assistents a l'acte de presentació que l’estudi analitza el conreu de l’olivera i la producció oleícola i la seva viabilitat tècnica i econòmica a l'Alt Penedès. També analitza les perspectives econòmiques de futur del sector i les possibilitats d'incrementar el valor afegit del producte final.

La superfície d’oliveres a la comarca és d’aproximadament 880 hectàrees, dedicades totes elles a la producció d’oli mitjançant el sistema tradicional de secà i utilitzant mètodes d’agricultura convencional. La varietat d’oliva més estesa a l'Alt Penedès és l’Arbequina.

La viabilitat econòmica de les explotacions passa per potenciar la distribució de l’oli, ja que es pot aconseguir un preu més elevat arribant directament al consumidor.

L’estudi recull l’evolució dels preus de les diferents varietats d’oli d’oliva, estima els costos i els beneficis de les diferents tipologies d’explotacions i, finalment, valora els pros i els contres de quatre alternatives de futur: continuar amb el cultiu tradicional de secà, implantar un sistema de reg per goteig , integrar la comarca de l’Alt Penedès dins la DO Siurana i transformar el cultius en cultiu d’agricultura ecològica.
L'Estudi sobre "El sector oleícola de l'Alt Penedès" es pot consultar al web del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, dins l'apartat Serveis / Desenvolupament i Ocupació / 4. Estudis.

 

 

Per a més informació:

Cristina Sàenz de Santamaria - Cap del Servei de Comunicació i Cultura

Tel. 93 890 00 00 ext. 331 - premsa@ccapenedes.cat

Anna Casanova - Cap del Servei de Desenvolupament i Ocupació

Tel. 93 890 00 00 ext. 130 - desenvolupament@ccapenedes.cat

 

Destaquem