EL CONSELL COMARCAL REP DE LA DIPUTACIÓ L’ESTUDI DE L’HABITATGE DE L’ALT PENEDÈS
Aquest treball és el fruit de l'encàrrec que va fer el Consell Comarcal a la Diputació de fer un estudi sobre la problemàtica de l'accés a l'habitatge en els municipis petits de la comarca i com a instrument per definir les polítiques d’habitatge a desenvolupar en el futur. L'Alt Penedès es caracteritza per la concentració de la població (60%) en la capital comarcal i la seva àrea urbana i en els municipis grans de Sant Sadurní d'Anoia, Santa Margarida i els Monjos i Gelida, i per la dispersió de la resta de la població (40%) en 23 pobles petits i gairebé 200 nuclis de població dispersos (160 nuclis tradicionals i prop de 40 urbanitzacions de baixa densitat).
L'estudi s’ha desenvolupat al llarg de l’any 2011 mitjançant un encàrrec de la Diputació a l’equip BCPN-EAHRA, encapçalat per l’urbanista Josep M. Vilanova. La Diputació s’ha fet càrrec del cost dels treballs i de coordinador el procés de redacció, mentre que el Consell Comarcal ha dut a terme la relació amb els ajuntaments.
L’anàlisi abasta 5 àmbits: evolució demogràfica comarcal i municipal, anàlisi del parc d’habitatges, evolució i transformació del parc d’habitatges en els darrers anys, anàlisi del planejament territorial i urbanístic, i implementació a la comarca dels programes d’habitatge de la Generalitat.
A partir de la interpretació de la informació recollida, s’ha fet una diagnosi sobre 3 aspectes principals: necessitats d’habitatge per a noves llars (estimades en 4.500 unitats), necessitats d’habitatge de caràcter social i necessitats de rehabilitació (hi ha gairebé 10.000 habitatges a rehabilitar).
El treball conclour amb una relació de propostes d'actuació per fer front a l'accés a l'habitatge en els petits municipis. Les propostes s'agrupen en els blocs següents: potenciació del parc d'habitatges actual, foment del manteniment i del bon ús dels habitatges, creació de nous habitatges en sòl urbanitzat, coneixement, intervenció pública en el mercat de compravenda de sòl i habitatge, i activació dels instruments urbanístics en matèria de sòl i habitatge.
L’estudi acaba amb unes reflexions sobre les dificultats, per part dels petits municipis, d’activar aquest tipus de propostes i sobre la necessitat de trobar fórmules de col•laboració intermunicipals o comarcals per fer-les possible.
L’estudi es presentarà en els propers dies als alcaldes i als consellers comarcals i, posteriorment, es penjarà al web del Consell Comarcal per a la seva consulta pública.
Vilafranca del Penedès, 17 d’abril de 2012