Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal va quedar petit per acollir totes les persones que van assistir a la presentació del llibre “Mir Geribert, el príncep rebel”

El dissabte 21 d’abril més de 150 persones van voler acompanyar l’olerdolenc Josep Tort en la presentació del seu primer llibre, la novel•la històrica sobre el personatge del noble Mir Geribert.

 

Ramon Nadal, responsable d’Edicions i Propostes Culturals Andana, va dir d’aquesta obra que “té molts ingredients perquè agradi tothom” i Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va senyalar alguns paral•lelismes entre l’època de Mir Geribert i l’actualitat: la discussió sobre l’organització administrativa del territori, les dificultats de la pagesia i la voluntat de fer un territori unificat en l’àmbit del Penedès històric.

Rosa Lluch, professora d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona, va dir de Mir Geribert que “aquest penedesenc és un dels personatges més famosos de la Història de Catalunya, però no un dels més coneguts... Era un dels senyors feudals més poderosos de la Marca i, per tant, el contrapunt més important del comte de Barcelona. (...) Tots els manuals d’Història de Catalunya en parlen i la majoria de manuals d’Història Medieval d’Espanya, també”.

Rosa Lluch va analitzar detingudament el contingut del llibre des del punt de vista de la historiografia. Es va sorprendre del fet que “és el primer llibre en què el personatge de Mir Geribert surt ben parat (...) Ha capgirat la Història (...) tradicionalment ha estat considerat un compendi de males virtuts (ambiciós, mesquí....) però cal tenir en compte que va ser un perdedor i que la Història l’escriuen els vencedors” (Mir Geribert es va revoltar contra els comtes de Barcelona). Rosa Lluch també va valorar el fet que l’època i el personatge estan molt ben documentats per part de l’autor, fins al punt que “el relat és creïble, no falseja la realitat històrica, ans al contrari, permet aprendre Història d’una forma distreta”.

Josep Tort va explicar que havia escrit el llibre “per donar a conèixer Olèrdola i el Penedès (....) pretenc que la gent gaudeixi i que els piqui la curiositat” (val a dir que Josep Tort és alcalde d’Olèrdola i conseller comarcal). L’autor va agrair les nombroses col•laboracions rebudes al llarg dels 15 anys que ha durat la gestació i la redacció del llibre (“Avui és un somni fet realitat!”). També va anunciar, per a sorpresa dels assistents, que té la intenció d’escriure dos llibres més sobre el personatge de Mir Geribert, un des de la perspectiva d’Ermessenda, comtessa de Barcelona, i l’altre des de la perspectiva del nét d’Ermessenda, Ramon Berenguer I).

Vilafranca del Penedès, 26 d’abril de 2012
 

Destaquem