Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL PAS DE LA VIA AUGUSTA PEL PENEDÈS CONTINUA DESPERTANT LA IMAGINACIÓ

Més de 100 persones van assistir a la presentació del llibre “A peu per la Via Augusta. De Martorell a Tarragona pel Penedès”, de Casimir Martí, Joan Anton Ventura i Miquel Vives, que es va fer a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès el dijous 23 de maig.

 

El llibre és el volum núm. 133 de la Col•lecció Azimut d’Edicions Cossetània. Aquesta col•lecció dóna a conèixer indrets de Catalunya a través de rutes per a caminades i excursions. El treball de recerca que constitueix el fil conductor d’aquest llibre va ser premiat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el Premi a l’edició 2012.

El periodista penedesenc Antoni Ribas va ser l’encarregat de presentar el llibre, que segons ell “toca un dels mites comarcals més profunds”. Ribas va definir la Via Augusta com “la primera autopista que configura el Penedès com a lloc de pas” i va explicar que “hi ha moltes incògnites sobre el traçat i els autors s’han decantat per les hipòtesis més versemblants mentre no surtin noves informacions arqueològiques que diguin el contrari”. El llibre descriu totes les petjades romanes al llarg del camí alhora que descriu el paisatge. El traçat que proposa (com devia ser el de la Via Augusta al seu pas pel Penedès) és planer, suau i ondulant. Cada capítol inclou un text d’un autor llatí sobre la Via Augusta. A més dels aspectes històrics, inclou un seguit de reflexions sobre temes actuals (xarxa de carreteres, AVE, polígon de mercaderies, etc.) i acaba amb un seguit de peticions dirigides a les administracions. Parafrasejant Espriu, Antoni Ribas va dir que “és un llibre ben caminat”.

Casimir Martí, en nom dels tres autors, va agrair el premi del Consell Comarcal i el treball editorial de Cossetània. Martí va explicar que el llibre s’havia gestat a partir de les caminades pel Penedès que feia amb una colla d’amics per entrenar-se per fer el camí de Sant Jaume. A partir d’aquí, van despertar l’interès pel tema i van començar a documentar-se. Martí va dir -en to d’humor- que “de la Via Augusta, tothom sap que passava pel seu poble”. La proposta de camí que ofereixen en el llibre combina les hipòtesis sobre el traçat original de la Via Augusta al seu pas pel Penedès (Sant Sadurní, Can Bas, les Cabanyes, Pacs, la Bleda, els Monjos, etc.) amb les necessitats pràctiques de dissenyar una ruta que sigui transitable a peu i que eviti les carreteres amb més volum de tràfic.

Va tancar l’acte el vicepresident del Consell Comarcal i conseller de Cultura, Raimon Gusi, que va felicitar els autors pel premi rebut i per la qualitat del treball de recerca i va donar resposta a una de les peticions que ells havien fet a les administracions en el llibre: la de senyalitzar la Via Augusta. Gusi va anunciar que, gràcies a dues subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal senyalitzarà el camí de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 29 de maig de 2013

 

Destaquem