Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL PENEDÈS, EL TERRITORI VITIVINÍCOLA MÉS ANTIC DE CATALUNYA

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Denominació d’Origen Penedès, l’Acadèmia Tastavins Penedès i l’Institut d’Estudis Penedesencs organitzen una presentació dels estudis arqueològics sobre els primers jaciments vitivinícoles penedesencs. La presentació, titulada “Penedès: la primera vinya de Catalunya”, es farà a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el dijous 15 de març, a les 8 del vespre, i anirà a càrrec de Daniel López Reyes, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i arqueòleg de l’empresa Món Iber Rocs, SL.

 

L’avenç de la recerca arqueològica sobre el període de la primera Edat del Ferro (segles VII-VI a. C.) i sobre l’època ibèrica (segles V-II a. C.) a les comarques del Penedès, ha permès disposar de noves dades i aprofundir en el coneixement sobre els inicis i la posterior expansió de la Vitivinicultura.

Els estudis arqueobotànics confirmen el rol dels assentaments del Turó de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, com a bressol de la Vitivinicultura al Penedès i a Catalunya des de finals del segle VII a. C. Posteriorment, durant el període ibèric, la Vitivinicultura es va expandir a tot el territori penedesenc; en són una prova la Ciutadella Ibèrica de Calafell i la granja de Mas d’en Gual del Vendrell.

Centenars de llavors i de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats en aquests tres assentaments representen el conjunt més important i més antic documentat a Catalunya. Algunes de les llavors i dels pinyols es podran veure “en viu” i ampliats al microscopi en la presentació que es farà al Consell Comarcal.

Les persones que estiguin interessades a assistir-hi han de confirmar la seva assistència al Servei de Protocol del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Tel. 93 890 62 01 – A/e: ccapenedes@ccapenedes.cat).

Vilafranca del Penedès, 24 de febrer de 2012

 

Destaquem