Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL PLE DEL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DEFENSA EL MANTENIMENT DE LES 89 PLACES CONCERTADES PER A GENT GRAN A L’ALT PENEDÈS

El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va anunciar que s’entrevistarà amb la directora general de l’ICASS per conèixer amb més detall les circumstàncies que van portar l’empresa gestora de la Residència Penedès a haver de tancar portes i per parlar sobre el futur d’aquest equipament privat.

 

Ahir dijous, dia 14 de febrer, es va celebrar sessió ordinària del Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, va prendre possessió del càrrec la nova consellera comarcal Fina Bruna, regidora de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona.

Tot seguit va començar la discussió de les propostes de ratificació de dos decrets de la Presidència en què es declaraven extingides dues relacions laborals amb treballadors del Consell Comarcal. El president del Consell, Francesc Olivella, va fonamentar la decisió de l’Equip de Govern en la difícil situació econòmica i pressupostària de la institució i en les retallades de les subvencions a projectes per part de la Generalitat. També va assegurar que no es deixarà de prestar cap servei perquè es reassignaran les tasques internament. Els grups de l’oposició no van donar suport a l’Equip de Govern en considerar que hi havia alternatives a la reducció de personal. Finalment, els decrets es van ratificar amb els vots de l’Equip de Govern (CiU i ERC).

Els punts 5, 6 i 7 de l’ordre del dia, referents a temes d’Ensenyament, es van aprovar per unanimitat de tots els grups comarcals. En primer lloc, es va ratificar un acord de la Junta de Govern que autoritzava la subcontractació d’una ruta de transport escolar (la que porta els alumnes d’Olesa de Bonesvalls als instituts de Secundària de Vilafranca), que fins al mes de març serà gestionada per l’empresa Autocars Vendrell. També es va aprovar revocar les competències delegades a la Diputació de Barcelona per al cobrament dels ingressos que paguen les famílies en concepte de transport escolar col•lectiu no obligatori i en concepte de prestació dels serveis de l’Escola de Música de l’Alt Penedès. A partir d’ara, serà el Consell Comarcal qui s’encarregarà de cobrar directament aquests conceptes a les famílies. El conseller comarcal d’Ensenyament, Jordi Bosch, va justificar la decisió per la necessitat de fer un seguiment més freqüent dels pagaments i la impossibilitat d’encarregar aquest seguiment a la Diputació.

En els següents punts del Ple, es va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de Gerències i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit va començar la discussió de la primera moció, presentada pel PSC, en defensa del manteniment de les 89 places concertades per a gent gran, en residències de Vilafranca i comarca, i perquè es garanteixi la reubicació dels treballadors de la residència de Pacs del Penedès. El portaveu del PSC, Francisco Romero, va explicar que la residència havia cobrat puntualment de la Generalitat, però que feia mesos que no pagava els treballadors ni prestava els serveis concertats, per la qual cosa va afirmar que “és una estafa i s’han de demanar responsabilitats”. La presidenta de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Maria Rosell, va donar les xifres definitives de les reubicacions de totes les persones grans de la Residència Penedès (amb plaça concertada o privada): 27 al centre Ricard Fortuny, 30 a la residència Els Josepets de Vilanova, 1 a Barcelona, 11 a Tarragona i la resta en residències de la comarca de l’Alt Penedès; 3 persones han marxat fora de la comarca amb el compromís de tornar-hi quan hi hagi places lliures. El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va anunciar una propera entrevista amb Carmela Fortuny, directora general de l’ICASS per conèixer els detalls sobre l’empresa gestora de la residència de Pacs i va explicar que, des de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal, s’estan recollint els currículums dels treballadors per intentar traslladar-los a les empreses del sector. Tots els grups comarcals van donar suport a la moció del PSC.

La següent moció a debat la presentava el PP i la va defensar el conseller Carles Jiménez. La moció demanava un canvi en els objectius de la X Legislatura al Parlament de Catalunya. La moció proposava tot un seguit de mesures a impulsar des de la Generalitat: una nova política industrial i de formació dels treballadors, la millora de l’accés al finançament per part dels autònoms i les PIME, el suport a l’emprenedoria, la reforma del servei públic d’ocupació, i la racionalització i la simplificació de l’Administració. Jiménez va afirmar que “ara no toca fer quimeres ni cortines de fum i s’han de centrar tots els esforços a sortir de la crisi”. La resta de grups comarcals no hi van donar suport en considerar que, tot i que les mesures en si mateixes podien ser vàlides, la moció del PP no tenia credibilitat perquè des del Govern de l’Estat fa temps que s’està ofegant l’economia catalana amb el dèficit fiscal i amb un desproporcionat objectiu de dèficit.

Arribats en aquest punt, el conseller comarcal de la CUP, Ramon Carbonell, va demanar la retirada de l’ordre del dia de la moció presentada per ICV i la CUP sobre mesures concretes per aturar els desnonaments a la comarca i de recolzament a la ILP pel Dret a l’Habitatge. La moció es debatrà en el proper Ple del Consell Comarcal per la impossibilitat del conseller d’ICV, Josep Anfruns, d’assistir a la sessió i perquè els representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, impulsors de la iniciativa, tampoc no hi podien assistir.

L’última moció que es va debatre proposava l’adhesió del Consell Comarcal a la declaració de sobirania i pel dret a decidir del poble de Catalunya aprovada recentment al Parlament de Catalunya. El portaveu d’ERC, Pol Pagès, va explicar que “allò que votem és si la Democràcia ha d’estar per sobre de la Llei i aquesta ha de servir per defensar la Democràcia” o a la inversa. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC i la CUP, els vots en contra del PP i l’abstenció del PSC.

Durant el torn d’informacions de la Presidència, Francesc Olivella va explicar que s’ha signat l’adhesió del Consell Comarcal del Baix Penedès al Consorci de Promoció Turística, “amb drets i obligacions econòmiques”, i que properament s’hi adheriran altres organismes públics i privats de les comarques del Penedès.

El Ple va finalitzar amb l’habitual torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 15 de febrer de 2013

 

Destaquem