Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS ITINERARIS DE LA GUERRA CIVIL AL PENEDÈS JA ES PODEN VISITAR

Per apropar aquesta iniciativa a la ciutadania, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès organitzarà una xerrada titulada “La Guerra Civil a l’Alt Penedès: les Rutes”, que estarà oberta a tothom i que es farà a la sala d’actes del Consell Comarcal el dijous 22 de març, a les 8 del vespre.
ELS ITINERARIS DE LA GUERRA CIVIL AL PENEDÈS JA ES PODEN VISITAR
Refugi del Sadurní (Vilobí del Penedès)

 

Els Itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès són un projecte impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), el VINSEUM i els consells comarcals de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, amb el suport del Memorial Democràtic i de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament. També hi col•laboren els 16 municipis per on transcorren les rutes (Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Sitges, Sta. Margarida i els Monjos, l’Arboç, Cubelles, Calafell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, Santa Oliva, Subirats, Pacs, Vilobí del Penedès, Torrelavit i Font-rubí.)

Els 47 municipis que formen les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf serven més de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil espanyola. Aquests elements han estat catalogats i han servit per dissenyar aquestes tres rutes temàtiques que estan interrelacionades (es pot optar per fer-les geogràficament o temàticament).

Els Itineraris de Memòria Democràtica pel Penedès formen part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, impulsada pel Memorial Democràtic i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, en col•laboració amb gairebé un centenar d’ens locals. La Xarxa està formada per 77 espais, un conjunt patrimonial heterogeni de llocs, vestigis, itineraris, rutes i centres d’interpretació, que fan visibles en el territori les marques del llegat del nostre passat recent.

A les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, aquests espais patrimonials estan organitzats temàticament en 3 rutes: la Ruta del front, la Ruta del vesper de la Gloriosa i la Ruta de defensa de costes.

El públic local, especialment l’escolar, és el primer i més important destinatari d’aquesta iniciativa; sense oblidar les possibilitats que té, també, d’atraure el públic que es mou, cada vegada més, entorn del turisme cultural. El projecte té, clarament, tres dimensions: pedagògica, divulgativa i turística (i, per tant, també econòmica). Per facilitar la difusió dels Itineraris de Memòria Democràtica pel Penedès, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i el Memorial Democràtic han editat un mapa-guia que recull les 3 rutes (hi ha una edició en català-castellà i una edició en francès-anglès). El Centre d’interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, ubicat a Santa Margarida i els Monjos, i l’Institut d’Estudis Penedesencs funcionaran com a centres de referència d’aquests itineraris i espais.


Què expliquen i per on transcorren els itineraris

La Guerra Civil espanyola s’inicià el 19 de juliol de 1936, un cop fracassà parcialment el cop d’estat feixista contra el règim republicà. La presència de la guerra fou constant al Penedès, malgrat que el front era a molts quilòmetres de distància. Les tres rutes que configuren els itineraris tenen com a objectiu posar en valor un patrimoni que inciti a la reflexió sobre la crueltat i la inutilitat de la guerra i que fomenti els valors democràtics i la cultura de la pau.

La Ruta del Front ens permet conèixer com es produí l’avanç franquista pel Penedès i els diversos punts on l’exèrcit republicà oferí resistència. Alhora, ens acosta també al drama dels refugiats, quan passaren per la comarca camí de l’exili. Destaquen en aquesta ruta els espais de Subirats, diversos vestigis recuperats, trinxeres i nius de metralladora, de la Línia 3 de defensa de l’exèrcit republicà a la serra d’Ordal, juntament amb un parell de llocs d’homenatge. Aquests espais configuren una petita ruta que es promociona des del Patronat de Turisme de Subirats (“L’última defensa de Barcelona”).

La Ruta de defensa de costes transcorre per diverses poblacions costaneres, on s’han recuperat i senyalitzat diferents vestigis per explicar la tasca realitzada en la rereguarda republicana per defensar-se d’un hipotètic atac per mar de l’exèrcit franquista. Cal esmentar dins aquest itinerari els vestigis i les fortificacions de Cubelles, que van ser les construccions defensives més importants al litoral penedesenc: el fortí de la Mota de Sant Pere i el niu de metralladores de la desembocadura del riu Foix.

La Ruta del Vesper de la Gloriosa està estructurada a partir dels elements patrimonials que resten dels aeròdroms republicans penedesencs durant la Guerra Civil: Santa Oliva, els Monjos, Sabanell i Pacs. La concentració d’aeròdroms republicans en un espai tan petit comportà que el Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia fossin coneguts com el Vesper de la Gloriosa, ja que l’enlairament i l’aterratge d’una munió d’avions semblava un eixam de vespes. I “La Gloriosa” és el nom que rebia l’aviació republicana. Cal destacar d’aquesta ruta el Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), a l’antic camp d’aviació dels Monjos, que funcionarà com a centre de referència de la ruta.


VISITES GUIADES A LA RUTA DEL VESPER DE LA GLORIOSA
CIARGA – Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria
Parc de la Memòria, s/n (al costat del refugi del Serral)
08730 Santa Margarida i els Monjos
Tel. de gestió de visites: 669 287 539
1 cop al mes, aproximadament, s’organitzaran visites guiades. El transport es farà en vehicles particulars. Preu aproximat: 5 € per persona.
Els grups poden contractar visites a demanda. Preus especials per a grups.
turisme@smmonjos.cat
www.ciarga.cat


VISITES GUIADES A LA RUTA DEL FRONT I A LA RUTA DE DEFENSA DE COSTES
INSTITUT D’ESTUDIS PENEDESENCS
C/ dels Ferrers, 54, baixos
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 19 79 - 669 882 959
S’organitzaran visites en grup. Preu de la visita i transport, a acordar entre les parts.
secretaria@iepenedesencs.org
www.iepenedesencs.org


El dilluns 30 de gener, Consell Comarcal de l’Alt Penedès va organitzar una visita guiada per als mitjans de comunicació per conèixer els llocs més emblemàtics dels Itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès. Per apropar aquesta iniciativa a la resta de la ciutadania, el Servei Comarcal de Cultura organitzarà una xerrada titulada “La Guerra Civil a l’Alt Penedès: les Rutes”, que estarà oberta a tothom i que es farà a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès el dijous 22 de març, a les 8 del vespre. Totes les persones que hi assisteixen rebran un exemplar del mapa-guia dels Itineraris.

 

 

Vilafranca del Penedès, 1 de febrer de 2012

 

Destaquem