Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els universitaris de l’Alt Penedès coneixen de primera mà l’oferta de beques i ajuts per als seus estudis

La sessió informativa que es va fer dimarts, dia 18 de setembre, a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va servir per apropar la informació als estudiants i per resoldre dubtes individuals.

 

Les beques, els ajuts i els préstecs per als universitaris de Catalunya es gestionen des de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat. El seu director executiu, Pere Pardo, va explicar, amb dades del Ministeri d’Educació, que el 14% dels universitaris catalans reben ajuts públics, enfront del 21% dels universitaris de la resta de territoris de l’Estat; el motiu d’aquesta diferència és que la renda mitjana de les famílies catalanes és més elevada (també ho és el cost de viure a Catalunya). Per aquest motiu, la Generalitat va crear l’any 2011 un nou sistema de beques.

Els recursos del nou sistema es destinen en un 95% als alumnes amb rendes baixes, mitjançant les beques Equitat, i en un 5% a premiar els alumnes amb un millor currículum acadèmic (beques Excel•lència Acadèmica).

Les beques Equitat permeten minorar el preu dels crèdits dels estudis i s’atorguen en funció de la renda familiar. En el moment de fer la sol•licitud, els estudiants poden demanar que se’ls apliqui el nivell de renda de l’any en curs si la seva situació econòmica ha empitjorat substancialment. Pere Pardo va afirmar que “la voluntat és que durant el curs 2012-2013 puguin rebre beques el 60% dels alumnes matriculats a les universitats públiques de Catalunya”.

Tota la informació sobre les beques universitàries per nivell de renda i patrimoni del Ministeri d’Educació i de les beques Equitat de la Generalitat de Catalunya es pot consultar al web www.gencat.cat/agaur.

Les beques Excel•lència Acadèmica van dirigides a l’alumnat universitari que demostri un rendiment acadèmic especial. Permeten fer estades de mobilitat internacional, amb reconeixement acadèmic, durant un període màxim de 6 mesos. La beca inclou un ajut en concepte de despeses de desplaçament i una quantitat mensual.

Pere Pardo va fer una pinzellada sobre la resta dels ajuts públics per als estudiants universitaris: préstecs per cursar postgraus o màsters, ajuts per estudiar en universitats estrangeres, ajuts per contractar personal investigador, ajuts i beques per fer projectes de recerca a l’estranger, ajuts per fer tesis doctorals en català, estades de recerca de 2 anys en universitats estrangeres, suport a grups de recerca, etc.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va demanar al director executiu de l’AGAUR que traslladi a la Generalitat la necessitat d’incloure en els barems d’adjudicació de les beques per a la matrícula universitària dos nous criteris: els cost del desplaçament des del domicili de l’estudiant fins al centre universitari i els cost de viure a ciutat per als universitaris de comarques que es traslladen temporalment a viure a prop dels centres d’estudi.

Vilafranca del Penedès, 20 de setembre de 2012

 

Destaquem