Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Entra en funcionament el sistema de cofinançament per al transport escolar no obligatori a l’Alt Penedès

A partir del dilluns 16 de gener, els pares dels alumnes de Primària i Secundària que hagin optat per continuar utilitzant les rutes de transport escolar no obligatori, hauran de pagar una part del servei. Aquest canvi és fruit de la reducció de l’aportació que la Generalitat feia anualment al Consell Comarcal de l’Alt Penedès per gestionar i finançar aquest concepte i que, durant el curs escolar 2011-2012, s’ha reduït dràsticament (només cobreix l’11% del cost real del servei, estimat en 650.000 €).

 

La Generalitat empara la seva decisió en el fet que, segons la normativa estatal, aquests alumnes no tenen dret a la gratuïtat del servei de transport perquè el centre educatiu on estudien es troba al mateix municipi on viuen o perquè els pares els van matricular en un centre educatiu diferent del proposat pel mapa escolar, i també en el fet que l’Alt Penedès era una de les dues últimes comarques de Barcelona que encara no aplicava el sistema de cofinançament.


Des que el Consell Comarcal va tenir notícia de la imminent reducció de l’aportació econòmica, va començar intenses negociacions amb tots els interlocutors i amb tots els afectats, però la Generalitat no ha modificat la seva decisió inicial.


Per aquest motiu, el Servei Comarcal d’Ensenyament va comunicar formalment per escrit a les famílies que havien de decidir si volien continuar fent ús del servei afrontant una part del cost. Durant l’última quinzena del mes de desembre i la primera setmana del mes de gener, el Servei d’Ensenyament del Consell Comarcal ha rebut les respostes dels pares i, un cop tancat el termini per comunicar aquesta decisió, s’ha analitzat la viabilitat econòmica de mantenir cadascuna de les 19 rutes de transport escolar no obligatori de la comarca i s’ha conclòs que se’n poden mantenir 11: tres a Castellet i la Gornal (escola Montanyans i IES El Foix), una a Castellví de la Marca (escola El Castellot), una a Gelida (escola Montcau-Les Fonts), una a Olèrdola (escola Rossend Montané, una a Olesa de Bonesvalls (escola Pont de l’Arcada), una a Sant Martí Sarroca (escola Jaume Balmes) i tres a Subirats (escoles Mn. Jacint Verdaguer, Sant Jordi i Subirats).


Per contra, les 8 rutes restants no són viables econòmicament perquè no hi ha alumnes suficients: Avinyonet (escola Avinyonet – 1 alumne), Font-rubí (escola Font-rúbia – 2 alumnes), Gelida (IES Gelida – 4 alumnes), Mediona (escola La Renaixença – 5 alumnes), dues a Olèrdola (escola El Circell – 5 alumnes i 0 alumnes), Torrelles de Foix (escola Guerau de Peguera – 1 alumne) i Santa Margarida i els Monjos (IES El Foix – 2 alumnes).
Donat que el Consell Comarcal només disposava de recursos per seguir pagant la totalitat del servei de transport escolar no obligatori fins al 31 de desembre, a partir del dilluns 16 de gener entrarà en vigor el sistema de cofinançament a dues bandes: Consell Comarcal i famílies. Val a dir que alguns ajuntaments han acordat, voluntàriament i conscients que el transport escolar no és una competència municipal, pagar una part del servei en la mesura de les seves possibilitats pressupostàries.


El preu a pagar per les famílies serà l’establert per l’ordenança reguladora dels preus públics del servei de transport escolar no obligatori aprovada pel ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès: 2 €/dia pel primer fill; 1,5 €/dia pel segon fill i 1 €/dia a partir del tercer fill.
L’experiència sobre el funcionament d’aquestes rutes fins al final de l’actual curs escolar permetrà al Consell Comarcal fer una previsió per al funcionament del curs escolar 2012-2013.
 

Vilafranca del Penedès, 13 de gener de 2012
 

Destaquem