Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA GENERALITAT ESTUDIA CREAR PLACES CONCERTADES PER A GENT GRAN AL RICARD FORTUNY

Fruit de la negociació amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vilafranca, la Generalitat ha rectificat la decisió de traslladar a residències de Vilanova i Tarragona les persones grans ingressades en places concertades a la Residència Penedès.

 

Ahir dilluns, dia 29 de gener, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, i la consellera comarcal de Benestar Social, Maria Rosell, van explicar en roda de premsa el resultat de la reunió mantinguda amb la directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Carmela Fortuny, i la secretària general del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, M. Dolors Rusinés.

El Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vilafranca s’han oposat en tot moment al trasllat fora de la comarca de les persones grans ingressades a la residència de Pacs del Penedès, però estan d’acord que cal trobar-los una plaça concertada alternativa en una altra residència que els garanteixi la correcta prestació del servei. Fent-se ressò del malestar de les famílies d’aquestes persones grans, Francesc Olivella, Aureli Ruiz i Maria Rosell van exposar el perjudici que suposaria per a algunes d’aquestes persones el fet del trasllat: l’aïllament de l’entorn social on han viscut durant anys i l’espaiament de les visites d’amics i familiars per les majors dificultats de desplaçament. A més, és possible trobar alternatives a les places residencials que fins ara la Generalitat tenia concertades a la Residència Penedès, ja que a la comarca hi ha 13 residències privades i el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny on la Generalitat podria concertar aquestes places.

L’acord adoptat pels representants comarcals i la Conselleria passa per una solució individualitzada per a cada cas. D’entrada, hi ha famílies que han acceptat voluntàriament el trasllat a Vilanova o Tarragona. Tot i que hi ha persones i famílies de fora de la comarca, la majoria són residents a l’Alt Penedès i per a aquestes famílies es buscarà una alternativa diferent.

En primer lloc, la Generalitat farà avui mateix una visita al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, de Vilafranca, per prendre una decisió definitiva sobre l’habilitació d’una unitat assistencial (35 llits) com a residència per a gent gran. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca i regidor de Benestar Social, Aureli Ruiz, va afirmar que el conflicte “ha servit per desencallar una negociació que vam començar fa 6 mesos” i també va dir que el Ricard Fortuny pot ampliar l’oferta de places en funció de quina sigui la demanda i sempre que el Departament de Benestar Social estigui disposat a concertar-les.

Al seu torn, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, va explicar que avui mateix els Serveis Socials d’Atenció Primària del Consell Comarcal i de l’Ajuntament rebran un llistat amb el nom de les persones ingressades a Pacs del Penedès que són de la comarca i faran un estudi personalitzat sobre la seva situació sociofamiliar. En qualsevol cas, va afirmar Olivella, “lluitarem perquè hi hagi una plaça per a cada persona de la comarca que ho necessiti i procurarem que obtingui una plaça en una residència de l’Alt Penedès”.

Vilafranca del Penedès, 29 de gener de 2013

 

Destaquem