Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fèlix Villagrasa va presentar el seu estudi sobre Llorens i Barba al Consell Comarcal

El dijous 14 d'octubre, Fèlix Villagrasa va presentar a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Penedès el seu llibre "Francesc Xavier Llorens i Barba. La Universitat de Barcelona i el pensament català al segle XIX".

 

El vilafranquí Llorens i Barba (1820-1872) va ser "un home superestudiós, amb una memòria prodigiosa"; catòlic i liberal conservador, va dedicar la seva vida a la docència universitària (va ser mestre de Torras i Bages i de Menéndez Pelayo) i a l'estudi de la filosofia, especialment a l'estudi de la consciència.

Juntament amb altres intel·lectuals de la Renixença (Milà i Fontanals, Mañé i Flaquer, Aguiló, Quadrado, Roca i Cornet...) va posar en valor la cultura tradicional catalana relacionada amb la religió i va il·lustrar les elits que després construirien el catalanisme polític. Avorria la burocràcia, l'amiguisme i el servilisme del model liberal espanyol i es reia dels seus contemporanis que s'esforçaven a parlar el castellà sense accent català.

 

 

El president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Jordi Girona, va afirmar que "aquest llibre no és una novel·la que es llegeixi d'una tirada... sinó que és un estudi molt seriós i exhaustiu". I  Jordi Casassas, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i director de la tesi doctoral de Fèlix Villagrasa, va explicar que el llibre "és informatiu i suggerent, perquè entronca la biografia de Llorens i Barba amb altres temes generals de la història de Catalunya, Espanya i Europa". Del personatge estudiat, va afirmar que "és un dels grans il·lustres desconeguts" i "un dels puntals de la Renaixença catalana".

L'estudi de Fèlix Villagrasa explica la reconstrucció de la universitat de Barcelona a través del personatge de Francesc Xavier Llorens i Barba (el 1714 el Decret de Nova Planta havia abolit les institucions catalanes) i, en paraules de Casassas, "omple un buit en el coneixement històric de manera indirecta... aquesta és la gran aportació del llibre".

Segons Fèlix Villagrasa, "la biografia és el complement ideal de la Història tradicional, perquè un individu és un indicador de tot el que l'envolta". Villagrasa, barceloní de naixement, havia viscut al carrer de Llorens i Barba i des de fa uns anys viu al Penedès: "El destí ens ha unit".

 

 

 

 

Destaquem