Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’OBSERVATORI DE LA SEQUERA DE L’ALT PENEDÈS, EN MARXA

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb el suport de l’IRTA i la Diputació de Barcelona, ha instal·lat sensors d’humitat a 6 vinyes per estudiar els efectes de la sequera

Avui dimarts, dia 17 de desembre, s’ha presentat a l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech l’Observatori de la Sequera de l’Alt Penedès. Aquesta és la primera de les dues accions finançades pel projecte europeu Life Clinomics i forma part del Pla d’acció per a l’adaptació al canvi climàtic de l’Alt Penedès (que consta de 30 accions per incrementar la resiliència del territori al canvi climàtic). La instal·lació de sensors és una prova pilot i, en funció dels resultats obtinguts, es podrà valorar la seva idoneïtat.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, ha afirmat que “la saviesa que teníem fins ara sobre com conrear la vinya és la que ens havien ensenyat els pares i avis. Ara, a més, busquem rigor científic, perquè la informació és poder. I gràcies a aquest projecte disposarem d’informació i podrem generar dades públiques per a les ADV i els pagesos. Democratitzar aquestes dades és la funció de l’Administració. (...) En el projecte Life Clinomics, el Consell Comarcal s’ha associat amb dos parcs naturals, el Delta de l’Ebre i el Montseny, això vol dir quin model volem per al nostre territori, un model basat en el paisatge de la vinya, una vinya amb la qual els nostres viticultors s’hi puguin guanyar la vida fent un producte de qualitat”.

Josep M. Ribas, alcalde de Sant Sadurní, ha explicat que des de l’any 2003 “l’Ajuntament va fer un canvi de xip que ens va fer mirar la vinya com l’essència de la comarca” i que, entre d’altres mesures, “és la raó per la qual les bonifica la cura del medi ambient i del territori en les ordenances fiscals”.

Robert Savé, coordinador de Vitivinicultura de l’IRTA ha explicat que s’han instal·lat sensors d’humitat en 6 vinyes situades al costat de les estacions meteorològiques de la Generalitat per poder creuar les dades.

Els sensors estan instal·lats a 15, 30 i 45 cm de profunditat i mesuraran el grau d’humitat del sòl. Això permetrà estudiar de quina manera les arrels absorbeixen l’aigua i el ritme de l’evaporació natural. Els sensors funcionen amb piles recarregables que s’alimenten amb una placa solar. Fan mesuraments d’humitat cada hora i envien les dades al núvol; des d’allà es descarreguen amb un programa informàtic.

Les finques que han col·laborat amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès en aquest projecte pilot són Raventós Blanc (Sant Sadurní), Josep Piñol (Font-rubí), la Família Torres (Sant Martí Sarroca), Miquel Pons  (la Granada), Can Feixes (Canaletes) i les vinyes de l’Escola de Viticultura i Enologia (Espiells). Els propietaris de les vinyes on s’han instal·lat els sensors participen en el projecte comunicant als investigadors de l’Observatori de la Sequera informació sobre les tasques que duen a terme: llaurar, esporgar, podar, despampolar, passar la màquina interceps, tipus de coberta vegetal, collita del raïm, etc.. El creuament de la informació permetrà estudiar la interacció el grau d’humitat i les tasquen que es duen a terme a la vinya.

Robert Savé ha afirmat que “el Penedès no té aigua per regar, per tant ha de treure el màxim rendiment d’una pluviositat a la baixa i de l’increment de la temperatura derivades del canvi climàtic”.

Tot seguit, Pere Quintana, investigador de l’Observatori de la Sequera de l’Ebre, ha explicat que aquests observatoris permeten calcular les necessitats hídriques de la vinya en diferents zones i fer recomanacions als pagesos sobre quin és el moment per fer cadascuna de les feines del camp i sobre la millor manera de fer-les. L’anàlisi de les dades també servei per fer previsions sobre malalties de la vinya i recomanacions sobre tractaments fitosanitaris per prevenir o tractar aquestes malalties. A mesura que passin els anys i que, per tant, hi hagi més dades disponibles, es podran fer recomanacions i prediccions més acurades.

Felicidad Herralde, investigadora de Fructicultura de l’IRTA, ha explicat algunes de les múltiples adaptacions de la vinya al canvi climàtic (reducció de la producció, canvis fenològics, desacoblament entre la maduració tècnica i fenòlica i canvis en els cicles patògens) i tècniques de maneig per fer-hi front. Herralde també ha explicat que els sensors s’han instal·lats en vinyes de diferents varietats (merlot, ull de llebre, xarel·lo, macabeu i chardonnay). “Nosaltres no farem cap intervenció sobre les pràctiques de les persones que treballen les parcel·les, només estudiarem la interacció entre paràmetres edàfics i climatològics”.

Tota la informació sobre el projecte Life Clinomics es pot consultar a la web http://lifeclinomics.eu.

Vilafranca del Penedès, 17 de desembre de 2019

 

Imatges relacionades

Destaquem