Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA CONSELLERA COMARCAL D'ACCIÓ SOCIAL ES REUNEIX AMB RESPONSABLES DEL DEPARTAMENT DE BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA

El dilluns 20 de febrer, la vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i consellera comarcal d’Acció Social, Maria Rosell, va explicar en roda de premsa el contingut de l’entrevista mantinguda amb a la Secretaria General del Departament de Benestar Social i Família amb personal de la Secretaria i amb la Directora General de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, Carmela Fortuny. En aquella entrevista es van exposar diversos temes d’interès per a la Conselleria Comarcal d’Acció Social.

 

La delegació del Consell Comarcal es va interessar per la tramitació dels expedients de PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció). Per part de la Generalitat, la tramitació està molt endarrerida però, segons van informar, estan intentant dissenyar mesures per agilitar-la. Mentrestant, les treballadores socials del Consell Comarcal informen els sol•licitants del PIRMI que no han rebut resposta de la Generalitat sobre les opcions al seu abast.

La consellera comarcal va proposar al Departament de Benestar Social i Família que les persones beneficiàries del PIRMI de l’Alt Penedès participin en un programa dissenyat per a la seva integració sociolaboral. Aquestes persones correspondrien amb una contraprestació social a la prestació econòmica que reben. La contraprestació consistiria a fer tasques de voluntariat per a la comunitat (ex. fer companyia a persones ingressades en residències) o participar en activitats formatives (ex. aprendre català). El Departament de Benestar Social i Família va mostrar la seva conformitat a aquest programa i resta a l’espera que el Consell Comarcal l’acabi de concretar.

Un dels temes més punyents tractats a la reunió era l’endarreriment en els pagaments al Consell Comarcal per part de la Generalitat. Al cap de pocs dies de la reunió, el Consell Comarcal va rebre la liquidació del deute del Departament de Benestar Social i Família de l’any 2010 i una part del deute de 2011 (en total, 964.000 €).

Pel que al reconeixement del grau de disminució, des del Consell Comarcal constata que hi ha un endarreriment de més d’un any en la tramitació del grau de disminució per part de la Generalitat. Per agilitar la tramitació, la Generalitat facilita que les persones del Penedès puguin ser també des dels centres de Barcelona i Tarragona. Des del Consell Comarcal es va sol•licitar que les persones puguin escollir el lloc de valoració.

Continuant amb la Llei de la Dependència, la consellera Maria Rosell va demanar que hi hagi més flexibilitat amb les hores d’atenció domiciliària que s’assignen a les persones valorades amb un grau de dependència 1 nivell 2. Si el Consell Comarcal hi hagués més flexibilitat amb la prestació de l’atenció domiciliària, es podria donar servei a altres persones amb dependència que també ho necessiten. Sobre aquest punt, el Consell Comarcal encara no ha rebut resposta. La consellera Maria Rosell va remarcar, però, la bona feina que s’està realitzant tant des de Serveis Socials Bàsics com des del Servei de Valoració a les Dependències de la comarca.

També es va preguntar sobre la convocatòria de places d’acolliment residencial per a persones majors de 65 anys sense grau de dependència reconegut i per a persones menors de 65 amb un perfil de caràcter social. La directora de l’ICASS va confirmar que aquestes places es convocaran durant l’any 2012 (tal com s’havia fet anualment fins a 2010).

Continuant amb el tema de places residencials, Maria Rosell va confirmar que la Generalitat ha respost afirmativament a la petició del Consell Comarcal de convertir a places concertades 4 places de la Casa dels Avis de Sant Sadurní.

Un altre punt tractat a la reunió va ser la participació del Servei d’Acció Social del Consell Comarcal de l’Alt Penedès al programa d’atenció social i familiar a les drogodependències que ja s’està desenvolupant des del CAS (Centre d’atenció i seguiment a les drogodependències de l’Alt Penedès). Des del Departament hi va haver una bona disposició vers el projecte i s’està treballant en el tema.

Finalment, la consellera comarcal d’Acció Social també va informar que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha signat un conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès per compartir el seu programa informàtic de gestió d’expedients. Per al Consell Comarcal de l’Alt Penedès comportarà una millora significativa perquè amb aquest programa es podran obtenir dades estadístiques que ajudaran a la presa de decisions, el cost de les llicències serà molt més econòmic i el programa té garantit el seu bon funcionament, perquè actualment l’utilitzen 20 àrees bàsiques de Serveis Socials de tot Catalunya

En general, la consellera comarcal d’Acció Social, Maria Rosell, es va mostrar satisfeta per haver pogut desencallar temes importants i espera que els temes que estan pendents de resposta i de solució siguin atesos també amb rapidesa.

Vilafranca del Penedès, 21 de febrer de 2012

 

Destaquem