Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA PRODUCCIÓ VITIVINÍCOLA ECOLÒGICA, AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

El divendres 8 de juny es va celebrar a la sala d’actes del Consell Comarcal una jornada sobre “Perspectives econòmiques de la producció vitivinícola ecològica al Penedès”. Organitzada per l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la col•laboració de la DO Penedès, l’Associació Vinícola Catalana, Incavi, el Departament d’Agricultura de la Generalitat i la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona. La jornada va servir per reflexionar sobre el present i el futur dels vins ecològics de la DO Penedès.

 

Va obrir la jornada el vicepresident Jesús Salius, que va parlar sobre la necessitat d’acompanyar les empreses penedesenques que apostin per elaborar productes ecològics i sobre la voluntat del Consell Comarcal d’incentivar les iniciatives que puguin ajudar a vendre la marca “Penedès”.

Jesús Salius va presentar el programa de la jornada, basat “en allò que ja s’està fent i que s’està fent bé”. El programa incloïa temes com: la normativa sobre producció agrària ecològica en la vinya, les dades estadístiques sobre producció i les tendències de mercat de la producció ecològica. Val a dir que els únics vins que han augmentat les vendes a l’estranger, enmig del panorama de la crisi econòmica, han estat els vins ecològics, perquè els mercats nòrdics demanden aquest tipus de producte. Dues empreses de l’Alt Penedès que han aconseguit produir i comercialitzar amb èxit els seus vins Penedès ecològics i caves ecològics, Recaredo i Eudald Massana Noya, van exposar la seva experiència.

La jornada va continuar amb la presentació del “Catàleg de vins i caves ecològics de l’Alt Penedès” que ha elaborat el Consell Comarcal. La vicepresidenta Lluïsa Llop va explicar que el catàleg recull el cens de cellers de la comarca que elaboren un o més vins o caves ecològics (actualment, 24 cellers). El catàleg es repartirà gratuïtament entre els visitants i els clients d’aquests cellers; també es lliurarà a totes les persones que ho sol•licitin a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal (Tel. 93 890 00 00) i es podrà descarregar del web del Consell (www.ccapenedes.cat).

Va cloure la jornada el president del Consell Comarcal i director de la DO Penedès, Francesc Olivella. Olivella va emmarcar l’aposta per una DO Penedès ecològica en la línia dels projectes que defensen una protecció integral del territori, com la Carta del Paisatge o l’Ordenança del Paisatge. “La tendència dels mercats és apostar per la recuperació de les espècies autòctones i per la diversitat dels vins minerals, elaborats a partir de sòls diferents que traslladen les seves característiques diferencials al raïm i al vi. (...) La DO Penedès ha estat tradicionalment una DO pionera en la incorporació de tècniques destinades a millorar la qualitat (l’emparrat, la fermentació controlada, la confusió sexual en la lluita contra el corc, etc.)”.

Igualment, Francesc Olivella va anunciar la propera celebració al Consell Comarcal d’una jornada més tècnica sobre la producció ecològica per preparar els viticultors i les empreses davant l’entrada en vigor d’una nova directiva europea que regularà els productes que es poden utilitzar en les vinyes. També va explicar que un dels objectius de l’actual legislatura comarcal és crear un viver de cellers perquè els petits viticultors de l’Alt Penedès puguin elaborar i comercialitzar els seus propis vins i caves.

Vilafranca del Penedès, 11 de juny de 2012

 

Destaquem