Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA SEGURETAT DELS POLÍGONS D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE L’ALT PENEDÈS, A DEBAT AL CONSELL COMARCAL

El dijous 21 de juny es va fer al Consell Comarcal una jornada de treball sobre la Seguretat als polígons d’activitat econòmica de l’Alt Penedès. A la jornada es va informar i assessorar les empreses sobre mesures de prevenció dels robatoris, també se’ls van donar referents on acudir o telefonar en cas de tenir algun problema o si detecten quelcom sospitós. Igualment, es van debatre els models de seguretat pública i privada i es va insistir sobre la necessitat de sumar esforços per millorar la prevenció i incrementar la seguretat.

 

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal, va explicar que la jornada s’havia plantejat com a resultat de l’estudi de 173 empreses de l’Alt Penedès elaborat pel Servei de Desenvolupament i Ocupació i a partir de les necessitats manifestades per aquestes empreses. Llop va afirmar: “Compartim la preocupació de les empreses per la seguretat i volem que se sentin còmodes en el nostre territori perquè puguin tirar endavant la seva activitat econòmica (...) Algunes administracions han valorat més la dimensió recaptatòria dels polígons, en detriment del valor de les seves empreses com a generadores d’ocupació”.

La primera ponència va anar a càrrec del cap de l’Àrea Bàsica Policial de l’Alt Penedès, l’inspector Ramon Chacón, que va insistir en la necessitat d’enfortir els vincles entre els representants de les empreses i els cossos de seguretat per tal que qualsevol incident els sigui notificat i puguin fer una tasca de prevenció efectiva. Gràcies al treball de prevenció “les dades econòmiques i delinqüencials no són paral•leles: aquest any hi ha menys delictes i faltes que durant els últims 5 anys”. Chacón també va explicar que anys enrere la delinqüència als polígons era molt especialitzada (grups d’exmilitars i expolicies de països de l’Est entraven amb força dins les empreses i rebentaven les caixes fortes), però gràcies a les mesures de prevenció i a la millor comunicació amb els cossos de seguretat ara la delinqüència és ordinària (furts i petits robatoris).

La Subdirectora General de Seguretat Interior de la Generalitat, Maite Casado, va confirmar que la seguretat als polígons d’activitat econòmica ha millorat però, en el cas de l’Alt Penedès, la seva dispersió sobre el territori obliga a donar respostes diferents en cada cas. També va obrir la porta als models de seguretat privada i va anunciar que la Generalitat demanarà al Govern de l’Estat modificacions en la normativa sobre seguretat privada, de la qual va dir que “és antiquada i restrictiva”.
El director de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, Francesc Ribera, va valorar molt positivament la iniciativa del Consell Comarcal. Ribera va presentar una ponència titulada “L’associacionisme com a clau d’èxit en la gestió dels polígons” i va defensar que “el marc legal dificulta els models de seguretat mancomunada”. El director de la UPIC va exposar una experiència pràctica de gestió d’un servei de vigilància mancomunada al polígon industrial Malloles (Vic), en què 150 empreses s’han posat d’acord per contractar dos vigilants privats que recorren el polígon amb els seus vehicles i avisen els cossos de seguretat quan detecten qualsevol situació o persona sospitosa. Posteriorment, dos representants de l’Associació Catalana d’Empreses de Seguretat van explicar experiències reals sobre seguretat privada presencial i van presentar diferents solucions tecnològiques.
Va cloure la jornada el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, que va coincidir amb el sentir majoritari dels empresaris que reclamaven canvis legals perquè els autors dels delictes no tornin tan ràpidament al carrer: “Hem d’incidir a nivell estatal perquè s’acabi modificant la llei”. Olivella també va plantejar que la llei no permet mancomunar el servei de policies locals i va plantejar la necessitat de canvis que permetin coordinar aquest servei “fins i tot a través dels consells comarcals”.

La jornada sobre “Seguretat als polígons d’activitat econòmica de l’Alt Penedès” va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca, la Cambra de Comerç, la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Fons Social Europeu i les associacions empresarials UEP i ADEG.
Vilafranca del Penedès, 25 de juny de 2012

 

Destaquem