Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'AJUNTAMENT D'AJDIR (MARROC) I EL CONSELL COMARCAL DE L'ALT PENEDÈS COL·LABOREN EN UN PROJECTE DE COOPERACIÓ

Al llarg de tota la setmana passada, una delegació de l'Ajuntament d'Ajdir va visitar l'Alt Penedès en el marc del projecte de cooperació amb el Servei d'Igualtat i Ciutadania del Consell Comarcal per a la creació d'un Servei d'Atenció Ciutadana i Comunicació municipal a Ajdir.

 

Ajdir és un municipi de 15 Km2 de la província d'Al hoceima, al nord del Marroc, i forma part del Rif geogràfic i cultural. Aquesta zona ha viscut relativament aïllada dels avenços promoguts pel govern central del Marroc i més d'un milió dels seus habitants han emigrat buscant noves oportunitats (aproximadament el 70% de la població nouvinguda marroquina a l'Alt Penedès prové d'aquesta província).

Al llarg de la setmana, els 4 representants de l'Ajuntament d'Ajdir es van reunir amb tècnics de l'Administració Local i van visitar dependències i equipaments públics i privats per conèixer com funcionen alguns serveis paral·lels: oficines d'atenció ciutadana del Consell Comarcal, de l'Ajuntament de Vilafranca i de l'Ajuntament de Gelida, serveis tècnics comarcals, Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal, agents d'acollida, Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, abocador municipal d'Hostalets de Pierola, celler, etc.

També van fer una sessió de treball amb una advocada que els va exposar la normativa d'estrangeria vigent a l'Estat espanyol per tal que puguin informar i assessorar els ciutadans que volen emigrar, que volen demanar el reagrupament familiar o que volen retornar al país d'origen.

El Servei d'Atenció Ciutadana i Comunicació s'inaugurarà durant el proper mes de juliol en un espai cedit expressament per l'Ajuntament d'Ajdir i informarà els veïns d'aquell municipi sobre algunes de les competències de les administracions marroquines i els facilitarà els tràmits municipals (especialment en els àmbits d'Urbanisme i Medi ambient, Desenvolupament econòmic, Turisme i Moviments migratoris).

La consellera comarcal d'Immigració i Cooperació, Carmen Chichoné, va explicar que inicialment des del Servei d'Igualtat i Ciutadania es va plantejar inicialment la possibilitat d'obrir un servei  centrat en la població emigrant  de la zona (que tria com a destí el territori espanyol i, en ocasions, Catalunya). Però, a mesura que va anar coneixent  la realitat del Marroc, i especialment l'estructura i el funcionament del municipi d'Ajdir, es va decidir de mutu acord  ampliar el projecte inicial per aprofitar les potencialitats d'aquell futur servei i oferir una atenció més integral a la ciutadania d'Ajdir, treballant simultàniament per potenciar el protagonisme (apoderament) de l'Administració Local. "Allí se trabaja a nivel de entidades y asociaciones y el papel de la administración pública está muy limitado... y se quiere dar la vuelta a todo esto."

A més de la implicació de les contraparts (Consell Comarcal i Ajuntament d'Ajdir), que han col·laborat donant suport tècnic al projecte de creació del Servei d'Atenció Ciutadana i Comunicació, la iniciativa compta també amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i d'alguns ajuntaments de l'Alt Penedès.

 

Destaquem