Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'ALT PENEDÈS, PRIMERA COMARCA DE CATALUNYA QUE HA ELABORAT UNA AGENDA 21 SUPRAMUNICIPAL

Ahir dijous, dia 18 d’octubre, es va presentar a la seu del Consell Comarcal l’Agenda 21 de l’Alt Penedès, un conjunt de propostes per assolir un model de desenvolupament sostenible a la comarca.

 

La iniciativa de redactar una Agenda 21 supramunicipal, que coordinés tots els Plans d’Acció locals, va ser de l’Oficina Tècnica del Consell Comarcal, que va convèncer els ajuntaments sobre els beneficis i l’oportunitat de fer aquest treball conjunt. L’Agenda ha estat redactada per l’empresa Adedma i finançada per la Diputació de Barcelona.
Les 3 línies estratègiques de l’Agenda 21 són: l’impuls de l’enoturisme, la millora del territori i dels serveis municipals i la mitigació del canvi climàtic. El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va definir aquestes línies estratègiques com a “vitals per al nostre futur, si volem aconseguir un desenvolupament econòmic que preservi els valors del paisatge i creï nous llocs de treball”.
Marta Gómez, tècnica d’Adedma, va explicar el procés de redacció de l’Agenda 21, que va començar amb una auditoria ambiental i una memòria descriptiva. A partir de l’anàlisi dels resultats, s’han redactat els plans d’acció per a cadascuna de les 3 línies estratègiques, amb propostes concretes d’actuació a curt, mitjà i llarg termini.
Cada proposta d’actuació (local, supramunicipal o comarcal) està recollida en una fitxa en què es defineixen els objectius, s’explica com aconseguir-los, s’estima el cost de la inversió a fer, s’avaluen els beneficis econòmics i mediambientals i s’estableixen els períodes d’amortització de la inversió. Un exemple d’acció local pot ser la substitució de l’enllumenat interior d’algunes dependències municipals; un exemple d’acció comarcal és la coordinació de les compres per a projectes de millora energètica local.
A l’Alt Penedès hi havia 9 municipis que ja havien elaborat la seva Agenda 21 Local i ja feia anys que estaven aplicant les millores proposades. En aquest cas, s’ha fet un seguiment del grau de compliment de les accions, una actualització dels continguts i una adequació als plans d’acció comarcals.
Ramon Riera, diputat de la Diputació de Barcelona i alcalde de Torrelavit, va explicar que l’Agenda 21 “serveix perquè la Diputació, el Consell Comarcal i els ajuntaments puguem establir prioritats a l’hora de decidir les polítiques d’inversions (...) en un moment en què amb menys hem de poder fer més, l’Agenda 21 ens ajuda a fer una gestió més eficient”.
Tots els treballs relacionats amb l’Agenda 21 de l’Alt Penedès es poden consultar al web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat).
Vilafranca del Penedès, 19 d’octubre de 2012
 

Destaquem