Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PRESENTAT AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS L’ESTUDI SOBRE LES APLICACIONS FITOSANITÀRIES A LA VINYA

El treball de camp dut a terme a les vinyes de l’Alt Penedès demostra que el factor més decisiu per obtenir unes aplicacions de productes fitosanitaris més eficients i eficaces és la correcta regulació dels equips d’aplicació.

 

El divendres 14 de juny, es va presentar a la seu del Consell Comarcal l’”Estudi sobre les aplicacions fitosanitàries a la vinya en l’àmbit de l’Alt Penedès”. Aquest estudi ha estat elaborat per un equip d’investigadors del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Polìtècnica de Catalunya, dirigit pel Dr. Emilio Gil, i ha comptat amb el suport del Consell Comarcal i la col•laboració de Covides i de molts dels seus associats, que han facilitat la recollida de dades a les seves finques.

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, va explicar als assistents que l’encàrrec d’aquest estudi havia sorgit a partir de les demandes dels viticultors, que volien millorar l’eficàcia dels tractaments fitosanitaris que aplicaven (volien obtenir els millors resultats amb la menor quantitat de producte possible per estalviar costos i complir les normatives mediambientals). Lluïsa Llop va anunciar properes sessions formatives del Consell Comarcal adreçades als viticultors per tal de difondre les directrius europees de 2009 que seran d’obligat compliment a Catalunya a partir de 2016.

Emilio Gil, director de l’estudi, va explicar que havien analitzat el funcionament de 60 màquines de diferents tipologies: atomitzadors convencionals polivalents, equips amb sortides individuals orientables i màquines envoltants. Van prendre nota dels paràmetres que cada viticultor tenia en compte abans de l’aplicació dels plaguicides i es va avaluar la qualitat de la distribució aconseguida (aplicant paper hidrosensible en diferents ubicacions del cep i de la vinya).

A partir de l’anàlisi qualitativa i quantitativa de l’impacte de les diferents aplicacions, els autors de l’estudi van concloure que no hi ha un resultat clar que permeti determinar quina és la millor tecnologia d’aplicació, però que la influència de les condicions de treball és major que la influència de la maquinària emprada. Per això és tant important la correcta regulació dels equips (determinació dels volums d’aplicació, elecció del tipus de broquets, orientació i elecció del nombre de broquets i ajustament de la pressió de treball) i, en conseqüència, la formació dels viticultors.

Van cloure l’acte de presentació d’aquest estudi el president de Covides, Joan Marcé, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella. Joan Marcé va afirmar: “sabíem que hi havia millores a fer... les cooperatives agrícoles estem acostumades a fer front a la competitivitat de múltiples maneres i també ho hem de saber fer fent una agricultura mediambientalment sostenible”.

Francesc Olivella va anunciar “el 2016 haurem de complir la normativa europea, espanyola i catalana, i hi haurà inspeccions que ens obligaran a complir-la. Per tant, tenim molta feina a fer tots plegats: ADV, cooperatives, agricultors i administracions. Junts hem de treballar per un mateix objectiu: aconseguir uns vins i caves de la màxima qualitat possible mitjançant una viticultura mediambientalment sostenible; una viticultura que permeti posar en valor el territori i el paisatge, l’altra cara de l’oferta enoturística”.

La presentació de l’”Estudi sobre les aplicacions fitosanitàries a la vinya en l’àmbit de l’Alt Penedès” es pot descarregar des del web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat).

Vilafranca del Penedès, 18 de juny de 2013


 

Destaquem