Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

RECERCA SOBRE EL PATRIMONI CULTURAL A L’ENTORN NATURAL DE L’ALT PENEDÈS

El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat va presentar a la seu del Consell Comarcal l’inventari del patrimoni d’obra popular ubicada a l’entorn natural de Catalunya.

 

El Cos d’Agents Rurals va signar un conveni l’any 2012 amb la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat per fer la tasca de geolocalització, fotografiat i recollida de dades dels elements patrimonials d’obra antiga que es troben enmig del camp o la muntanya. Fins ara s’han inventariat, entre d’altres, els forns de calç, els molins fariners, les rajoleries i els pous de gel.

Sergi Sancho, agent rural i soci de l’Institut d’Estudis Penedesencs, va explicar que “com més mirem, més veiem. (...) Forma part de la nostra feina protegir aquest patrimoni de l’espoli i dels actes de vandalisme... si un element està inventariat, el Departament de Cultura pot valorar si ha de ser conservat”.

Respecte als elements ja inventariats, Sancho va explicar que “la serralada litoral central és una zona molt calcària, per això a l’Alt Penedès hem trobat molts forns de calç. Fins ara n’hem inventariat 51 i arribarem a la seixantena. També hem inventariat 21 molins fariners i 1 pou de gel”.

Tots els elements inclosos dins l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya es poden consultar al web del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat (http://cultura.gencat.net/invarque/index.asp). L’Inventari inclou informació detallada de tots els jaciments arqueològics i paleontològics coneguts a Catalunya. És una eina per establir prioritats quant a investigació, conservació, protecció, difusió i explotació museística del patrimoni. Actualment recull informació de més d’11.000 jaciments arqueològics amb dades relatives a la seva localització geogràfica precisa, descripcions completes de les troballes, fotografies, bibliografia i dades sobre les intervencions arqueològiques que s’hi han realitzat (una part de la informació s’ha de consultar presencialment a la seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural).

Gràcies a aquest treball dels Agents Rurals iniciat l’any passat, el nombre d’elements identificats s’ha triplicat, i alguns ajuntaments han tingut notícia, per primera vegada, que en el seu municipi hi havia elements patrimonials valuosos.

Però la tasca d’inventari continua permanentment oberta, per la qual cosa els Agents Rurals volen contactar, directament o a través de l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb persones o entitats que els puguin ajudar a ampliar la informació ja recollida o que vulguin col•laborar en la recerca de les noves tipologies de construccions que tenen encomanades a partir d’ara: infraestructures de captació d’aigua, construccions troglodítiques, colomars antics, ponts de pedra i patrimoni miner.

Marc Galimany, conseller comarcal d’Agricultura i Medi Rural, i Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, van felicitar els Agents Rurals per la feina duta a terme i van destacar la importància del treball realitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat per creuar, ordenar i difondre tota la recerca duta a terme fins ara sobre aquest patrimoni històric tan valuós i tan vulnerable.

Vilafranca del Penedès, 4 d’octubre de 2013

 

Destaquem