Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’AMPLIA EL SERVEI DE MEDIACIÓ HIPOTECÀRIA A L’ALT PENEDÈS

La Diputació de Barcelona vol augmentar i estendre els punts d'atenció a les persones que tenen problemes per fer front als deutes hipotecaris i establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de les comarques de Barcelona.

 

El dilluns 15 de juliol, es va presentar a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) que ha posat en marxa a la comarca la Diputació de Barcelona en col•laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia.
El SIDH és un servei concertat amb el Col•legi d’Advocats de Barcelona i coordinat amb el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya, Ofideute.
El vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Joaquim Ferrer, va explicar que l'objectiu és prevenir, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres per aconseguir el manteniment de l'habitatge per part de les persones propietàries, “és un servei gratuït, que s'ofereix des de l'Administració pública, optimitzant recursos. Aquesta optimització és possible gràcies a la col•laboració institucional i a l'acció transversal de dues àrees de la Diputació, Atenció a les Persones i Territori i Sostenibilitat”.
El SIDH és un servei públic, gratuït, de proximitat, professional i especialitzat, creat per prevenir i solucionar conflictes derivats de l’impagament de les hipoteques, per la qual cosa Joaquim Ferrer va fer una crida a ”acudir al servei, per demanar assessorament, abans que es produeixi la problemàtica, abans d'arribar a les demanades judicials, per tenir més marge d'actuació”.
En la presentació de dilluns també hi van participar el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Francesc Olivella; l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull; l'alcaldessa de Sant Sadurní d'Anoia, Susanna Mérida; la diputada de la Junta de Govern del Col•legi d'Advocats de Barcelona, Carmen Valenzuela, i la cap de l'Àrea d'Assessorament Hipotecari de l'Agència Catalana de l'Habitatge –que ofereix el servei d'Ofideute-, Sílvia Grau.
El president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va explicar que a més d’oferir el servei d’anàlisi d’hipoteques, el servei de mediació Ofideute i, ara, el Servei d’Intermediació de Deutes de l’Habitatge, el Consell Comarcal forma part de la Taula contra els Desnonaments de l’Alt Penedès, que es reuneix periòdicament per coordinar iniciatives en diferents àmbits per lluitar coordinadament contra els desnonaments. “El protocol del Departament de Justícia de la Generalitat que obliga a notificar als ajuntaments els requeriments per impagaments d’hipoteques està en la línia del que ens havíem proposat a la Taula i ens permetrà actuar més aviat i amb major eficiència”.
L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, va demanar més sensibilitat a les entitats financeres i va felicitar la Generalitat i la Diputació per haver estat capaces de coordinar serveis (Ofideute i SIDH) per donar resposta a aquest tema tan important.
L’alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Susanna Mérida, va explicar que, habitualment, quan els ciutadans s’adrecen als ajuntaments la seva situació és ja desesperada, amb poc marge de resposta. Per això va demanar als ciutadans “que no tinguin vergonya per una situació de la qual no són responsables, que no malgastin energies intentant solucionar els problemes ells sols, que consultin com més aviat millor, abans de no poder fer front al primer pagament”.

Es podrà accedir al Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge des de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca i des del Servei Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. També es derivaran persones al SIDH des de Serveis Socials i des de les oficines de Consum municipals i comarcals.
Per accedir al SIDH cal ser propietari d'un únic habitatge, utilitzat com a habitatge principal, i no poder afrontar el pagament de la hipoteca. A les oficines del SIDH ubicades a l’Ajuntament de Vilafranca i a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, un advocat entrevistarà aquestes persones i els farà una proposta de modificació de les condicions del deute que serà tramesa al servei Ofideute de la Generalitat, que al seu torn farà la mediació amb l'entitat financera.

Vilafranca del Penedès, 16 de juliol de 2013

 

Destaquem