Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura de l'aigua

El projecte "La cultura de l'aigua, intervencions d'arquitectura efímera al traçat del Camí del Riu" és un projecte impulsat pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en col·laboració amb la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava i els ajuntament de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats i Torrelavit. 

El Camí del Riu és un itinerari de 43 quilòmetres al llarg del riu Mediona-Bitlles-Anoia-Lavernó, uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. És un itinerari que permet descobrir i gaudir de la gran diversitat d’ambients que ofereixen aquests espais fluvials i de paisatges de gran atractiu i bellesa de l’Alt Penedès.

http://www.elcamidelriu.cat/

El projecte de "La Cultura de l'Aigua" consisteix en la construcció temporal d’elements arquitectònics en diversos punts del Camí del Riu, perquè siguin lupa, plataforma i altaveu a través dels quals s’analitzi el paisatge ecològic i social. Juntament amb la construcció d'aquests espais es programaran un conjunt d'activitats culturals a l'entorn de l’aigua.

El projecte es liderarà des del Consell Comarcal i es desenvoluparà en col·laboració amb l'entitat Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), el "Màster d'Arquitectura efímera i espais temporals" de l'Escola de Disseny Elisava i els 6 ajuntaments del Camí del Riu.

Els elements efímers tenen com a públic objectiu:

  • Els veïns i veïnes dels municipis on es farà la intervenció i a la ciutadania en general. Vol crear debat i reflexió.
  • Entitats locals, clau a l’hora de dissenyar i dur a terme les activitats organitzades al voltant de l’actuació.

El projecte d’intervenció efímera al paisatge pretén identificar 6 llocs concrets (un per municipi) com a aguaits, és a dir, com a moments de pausa en el camí del riu que permetin establir una relació oberta i rica entre paisatge, societat i cultura. Els estudiants d’Elisava desenvoluparan intervencions en aquests llocs per acollir activitats entorn de l’aigua. 

D'aquesta manera, "La cultura de l'aigua" té quatre objectius principals:

  • Recuperar el lligam entre persones, rius i rieres. Recuperar la cultura de l’aigua: l’ús responsable de l’aigua.
  • Visualitzar de manera clara i directa l’estat ecològic del territori amb un element indicador: ecologia conscient.
  • Recuperar l’espai del riu i les rieres com a centres de relació social i cultural.
  • Enfortir les relacions entre municipis a través del curs de l’aigua. Incentivar lligams entre els municipis per generar comunitat i cohesió social.
  • Construir l’imaginari de pertinença a un territori connectat per cursos hídrics.

 

 

 

Destaquem