Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Cultura de l'Aigua

El projecte "La cultura de l'aigua, intervencions d'arquitectura efímera al traçat del Camí del Riu" es va dur a terme durant l'any 2023.

Va ser impulsat pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Servei de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en col·laboració amb els professors i l'alumnat del "Màster d'Arquitectura efímera i espais temporals" de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava i els 6 ajuntaments del Camí del Riu (Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats i Torrelavit). 

El Camí del Riu és un itinerari de 43 quilòmetres al llarg del riu Mediona-Bitlles-Anoia-Lavernó, uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. Aquest itinerari permet descobrir i gaudir de la gran diversitat d’ambients que ofereixen aquests espais fluvials i de paisatges de gran atractiu i bellesa de l’Alt Penedès.

El projecte de "La Cultura de l'Aigua" va consistir en la construcció temporal i el trasllat d’un element arquitectònic  ("L'Aguait") a diversos punts del Camí del Riu, perquè fos lupa, plataforma i altaveu a través del qual analitzar el paisatge ecològic i social.

Juntament amb la construcció d'aquest element es va programar un conjunt d'activitats culturals a l'entorn de l’aigua a cadascun dels 6 municipis on s'ubicarà.

El projecte "La cultura de l'aigua" tenia 6 objectius principals:

  • Recuperar el lligam entre persones, rius i rieres.
  • Recuperar la cultura de l’aigua: l’ús responsable de l’aigua.
  • Visualitzar de manera clara i directa l’estat ecològic del territori amb un element indicador (ecologia conscient).
  • Recuperar l’espai del riu i les rieres com a centre de relació social i cultural.
  • Enfortir les relacions entre municipis a través del curs de l’aigua. Incentivar lligams entre els municipis per generar comunitat i cohesió social.
  • Construir l’imaginari de pertinença a un territori connectat per cursos hídrics.