La cultura de l'aigua
El projecte "La cultura de l'aigua, intervencions d'arquitectura efímera al traçat del Camí del Riu" és un projecte impulsat pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en col·laboració amb la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava i els ajuntament de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats i Torrelavit.
El Camí del Riu és un itinerari de 43 quilòmetres al llarg del riu Mediona-Bitlles-Anoia-Lavernó, uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. És un itinerari que permet descobrir i gaudir de la gran diversitat d’ambients que ofereixen aquests espais fluvials i de paisatges de gran atractiu i bellesa de l’Alt Penedès.
http://www.elcamidelriu.cat/
El projecte de "La Cultura de l'Aigua" consisteix en la construcció temporal d’elements arquitectònics en diversos punts del Camí del Riu, perquè siguin lupa, plataforma i altaveu a través dels quals s’analitzi el paisatge ecològic i social. Juntament amb la construcció d'aquests espais es programaran un conjunt d'activitats culturals a l'entorn de l’aigua.
El projecte es liderarà des del Consell Comarcal i es desenvoluparà en col·laboració amb l'entitat Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), el "Màster d'Arquitectura efímera i espais temporals" de l'Escola de Disseny Elisava i els 6 ajuntaments del Camí del Riu.
Els elements efímers tenen com a públic objectiu:
- Els veïns i veïnes dels municipis on es farà la intervenció i a la ciutadania en general. Vol crear debat i reflexió.
- Entitats locals, clau a l’hora de dissenyar i dur a terme les activitats organitzades al voltant de l’actuació.
El projecte d’intervenció efímera al paisatge pretén identificar 6 llocs concrets (un per municipi) com a aguaits, és a dir, com a moments de pausa en el camí del riu que permetin establir una relació oberta i rica entre paisatge, societat i cultura. Els estudiants d’Elisava desenvoluparan intervencions en aquests llocs per acollir activitats entorn de l’aigua.
D'aquesta manera, "La cultura de l'aigua" té quatre objectius principals:
- Recuperar el lligam entre persones, rius i rieres. Recuperar la cultura de l’aigua: l’ús responsable de l’aigua.
- Visualitzar de manera clara i directa l’estat ecològic del territori amb un element indicador: ecologia conscient.
- Recuperar l’espai del riu i les rieres com a centres de relació social i cultural.
- Enfortir les relacions entre municipis a través del curs de l’aigua. Incentivar lligams entre els municipis per generar comunitat i cohesió social.
- Construir l’imaginari de pertinença a un territori connectat per cursos hídrics.