La cultura de l'aigua
El projecte "La cultura de l'aigua, intervencions d'arquitectura efímera al traçat del Camí del Riu" és un projecte impulsat pel Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en col·laboració amb els professors i l'alumnat del "Màster d'Arquitectura efímera i espais temporals" de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava i els 6 ajuntaments del Camí del Riu (Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats i Torrelavit).
El Camí del Riu és un itinerari de 43 quilòmetres al llarg del riu Mediona-Bitlles-Anoia-Lavernó, uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. És un itinerari que permet descobrir i gaudir de la gran diversitat d’ambients que ofereixen aquests espais fluvials i de paisatges de gran atractiu i bellesa de l’Alt Penedès.
El projecte de "La Cultura de l'Aigua" consisteix en la construcció temporal i el trasllat d’un element arquitectònic ("L'Aguait") en diversos punts del Camí del Riu, perquè sigui lupa, plataforma i altaveu a través del qual s’analitzi el paisatge ecològic i social.
El projecte "La cultura de l'aigua" té sis objectius principals:
- Recuperar el lligam entre persones, rius i rieres.
- Recuperar la cultura de l’aigua: l’ús responsable de l’aigua.
- Visualitzar de manera clara i directa l’estat ecològic del territori amb un element indicador (ecologia conscient).
- Recuperar l’espai del riu i les rieres com a centre de relació social i cultural.
- Enfortir les relacions entre municipis a través del curs de l’aigua. Incentivar lligams entre els municipis per generar comunitat i cohesió social.
- Construir l’imaginari de pertinença a un territori connectat per cursos hídrics.