Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DIA MUNDIAL DE L'HÀBITAT 2023

Al 1985 les Nacions Unides (ONU) va determinar el primer dilluns d’octubre de cada any com el Dia Mundial de l’Hàbitat, amb la finalitat de reflexionar sobre l’estat de l’estructura dels pobles i ciutats i, sobretot, sobre el dret bàsic de tothom a un habitatge adequat. El dia 2 d’octubre de 2023 és el Dia Mundial d’enguany i és l’inici d’una sèrie d’activitats en el marc de l’Octubre Urbà impulsat per UN-HABITAT, organisme depenent de l’ONU.

Les dades en els darrers anys no han deixat de posar de manifest les dificultats i problemes de les persones per accedir i residir a un habitatge amb uns costos que no comprometin l’econòmica familiar.

L’evidència científica i els estudis, tant a l’àmbit de l’habitatge com en molts altres àmbits, mostren com la informació lligada a les actuacions preventives representen el fonament de tota intervenció adreça a aconseguir millores. La prevenció és el conjunt d’activitats o mesures amb la finalitat d’evitar o disminuir els riscos. A l’àmbit de l’habitatge el desconeixement i la dificultat d’accés a la informació és especialment rellevant i explica o està a l’origen de moltes de les dificultats i problemes en relació a l’habitatge que poden posar es risc d’exclusió residencial a les persones. Aquesta exclusió residencial inclou des de les dificultats d’accés a l’habitatge fins a la pèrdua de l’habitatge habitual, passant per les dificultats de pagament de lloguers i hipoteques.

Des del Servei Comarcal d’Habitatge sabem que la informació és un element fonamental, no pas únic, en qualsevol situació relacionada amb l’habitatge. És per aquest motiu que des de sempre s’han ofertes activitats i recursos en aquest sentit. Especialment en els darrers anys i alineats amb el Servei de Comunicació del Consell Comarcal s’han revisat i posat en marxa actuacions per facilitar la informació tant a nivell col·lectiu com individual. En aquest àmbit també s’ofereixen xerrades informatives per al públic en general i xerrades informatives als instituts en col·laboració amb el Servei de Joventut.

Per continuar, enfortir i ampliar aquestes propostes per facilitar la informació i sensibilitzar, el proper més d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Hàbitat, es programaran tot un seguit d’activitats, adreçades tant a la ciutadania en general com als professionals. Les activitats s’iniciaran a partir del dia 2 d’octubre (Dia Mundial 2023) i s’estendran al llarg del més d’octubre, coincidint també amb l’Octubre Urbà.

El programa previst, que es concretarà en les properes setmanes, inclou activitats per la ciutadania, activitats professionals, presentació de nous projectes i activitats participatives. 

 

PROGRAMA D'ACTIVITATS

Destaquem