1.3 Seguretat ciutadana i Protecció civil
El Pla d’Assistència i Suport Comarcal en Protecció Civil estipula com es realitzarà l’ajut i el suport als municipis que en formen part, abans, durant o després d’una emergència.
Analitza i defineix els riscos a què està subjecta la comarca de l’Alt Penedès i estableix les zones de major perillositat i vulnerabilitat per a cada risc.
- Determina la planificació que cada municipi ha de tenir i proposa actuacions per pal·liar les deficiències derivades de les dificultats per poder elaborar l’esmentada planificació.
- Estableix una estructura organitzativa per donar suport a les emergències i estableix els mecanismes d’articulació entre els municipis i els grups d’actuació que intervenen en les emergències.
- Defineix uns procediments de coordinació de les actuacions i dels recursos en cas d’emergència, per donar suport als municipis.
- Articula els plans autonòmics, els plans municipals i els plans d’autoprotecció existents, amb el Pla d’Assistència i Suport, per tal de donar una resposta coordinada i més eficaç en cas de situacions de risc col·lectiu greu, calamitat pública o emergència.
- Recull l’inventari de recursos humans, materials i de serveis, disponibles a la comarca en cas d’emergència.
Dades bàsiques
- Àrea d'organització comarcal: Territori i Sostenibilitat
- Responsable polític/a: El/la conseller/a de Seguretat ciutadana i Protecció civil
- Responsable tècnica: Gemma Pellisa
- Adreça: Seu del Consell Comarcal
- Horari: Horari d’atenció al públic del Consell Comarcal
- Contacte: Dades de contacte
A qui es dirigeix?
Als ajuntaments de l’Alt Penedès.
Compromisos vers els ajuntaments
Atendre les peticions de suport tècnic i recollir-les, si escau, en un conveni de prestació de serveis.
Drets dels ajuntaments
Els que s’acordin en cada conveni.
Deures dels ajuntaments
Els que s’acordin en cada conveni.
Cost per als ajuntaments
El que s’estableixi en els convenis de col·laboració signats entre els ajuntaments i el Consell Comarcal i en funció de les subvencions rebudes pel Consell Comarcal de la Diputació de Barcelona per a aquesta finalitat.
Més informació
- Tipologia dels plans d'actuació municipals. La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, estableix com a nivells bàsics de planificació als municipis com a ens responsables de l’elaboració i el desenvolupament dels plans d’actuació municipals en funció de la seva població, les seves característiques i els riscos que els afectin. Els ajuntaments estan obligats a redactar els plans d’actuació municipals per fer front a: incendis forestals (INFOCAT), nevades (NEUCAT), inundacions (INUNCAT), sismes (SISMICAT), sinistres ocasionats pel transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT) i accidents en establiments amb substàncies perilloses (PLASEQCAT).
- Tramitació dels plans d'actuació municipals. L'article 3 del DECRET 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s'aprova el contingut mínim per a l'elaboració i l'homologació dels plans de protecció civil municipals i s'estableix el procediment per a la seva tramitació conjunta mitjançant Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM).
- Plans que, segons la Direcció General de Protecció Civil, cal elaborar i homologar a la comarca de l'Alt Penedès
- Pla d'assistència i suport en matèria de Protecció Civil de l'Alt Penedès (2009)
- Document principal (format pdf)
- Document de prevenció (format pdf)
- Document d'emergències (format pdf)
- Document de rehabilitació (format pdf)
- Annex: Conveni amb els ajuntaments (format pdf)
- Annex: Cartografia Alt Penedès
- Camins (format pdf)
- Comunicacions (format pdf)
- Situació (format pdf)
- Annex: Mitjans i recursos (format pdf)
- Documentació de suport
- Hermes: Sol·licitud de rol de gestor de l'Ajuntament (format word)
- Hermes: informe favorable al lliurement de PAU (format word)