Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DONES I EL DRET A TENIR UN HABITATGE DIGNE

En el marc del Dia Mundial de les Dones, el Servei Comarcal d’Habitatge dona a conèixer l'Informe Especial sobre Dones i Dret a un habitatge digne de les Nacions Unides

D’acord amb l’estudi, el dret a un habitatge adequat és el component central per a la igualtat de drets de les dones. Si bé el dret internacional i nacional reconeix el dret de les dones a un habitatge adequat, la realitat no és així. Com a resultat d’aquest discriminació, moltes dones viuen en condicions insegures i indignes, en risc de perdre l’habitatge. Els desnonaments forçats impacten desproporcionadament en les dones, fet que representa una barrera per assolir la igualtat de gènere. Exemples d’aquesta desigualtat són:

  • Desigualtats en el dret a l'habitatge: relacionat amb l’estatus familiar d’algunes dones, en particular en relació a les separacions, les morts del cònjuges o les herències.
  • Desigualtat en l’accés a les hipoteques i al lloguer d’habitatges.
  • Creixent vulnerabilitat de les dones en relació a la violència sexual, en particular en l’accés a un habitatge segur alternatiu.
  • Falta d’estudi i seguiment de les dones sense llarestable i segura.

La discriminació de gènere en composa de diferents factors. Per exemple, dones amb discapacitats son més susceptibles de partir violència a la llar i tenen menys possibilitat d’accedir a allotjaments alternatius d’urgència o temporals.

Aconseguir disminuir la discriminació de les dones en relació a l’habitatge requereix de millores legals, però també facilitar el coneixement dels recursos a l’abast de les dones que es troben en aquestes situacions.

Podeu trobar l'estudi de les Nacions Unides a https://www.ccapenedes.cat/habitatge/documents-estudis-i-informes-en-materia-dhabitatge/documents-en-materia-dhabitatge